Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό τριετίας ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Απροσδόκητη ανάκαμψη του συνολικού ΡΜΙ στην ευρωζώνη τον Απρίλιο. Ανάπτυξη ΑΕΠ 0,5% βλέπει η Markit μετά τα νέα στοιχεία. Κινητήριος δύναμη η γερμανική οικονομία. Μοναδική εξαίρεση η Γαλλία.

Σε υψηλό τριετίας ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Ο ευρωπαϊκός ιδιωτικός τομέας ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης δραστηριοτήτων των τελευταίων τριών ετών αν και πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τιμές. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 54 από 53,1 το Μάρτιο. Ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος. Πλέον, ο συνολικός ΡΜΙ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011.

Ειδικότερα για τον κλάδο υπηρεσιών ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 53,1 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο 53,3 από 53, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος. 

"Είναι πολύ ενθαρρυντικό λαμβάνοντας υπόψη τι είδαμε τα τελευταία χρόνια. Προβλέπουμε ανάπτυξη ΑΕΠ 0,5% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό" αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Chris Williamson και συμπλήρωσε: "Είναι σαφές ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί το Μάιο και πιθανότατα τον Ιούνιο. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να νιώθουν ότι η αλλαγή είναι βιώσιμη".

Κινητήριος δύναμη αποδεικνύεται και πάλι η γερμανική οικονομία. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τη Γερμανία αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 56,4 από 54,3 τον προηγούμενο μήνα. Για τον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 55 από 53 και για τον κλάδο μεταποίησης στο 54,2 από 53,7, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.
 
Προβληματισμό ωστόσο, προκαλούν τα στοιχεία για τη Γαλλία όπου ο συνολικός ΡΜΙ, έμεινε μεν σε περιοχή ανάπτυξης, αλλά υποχώρησε αισθητά από τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ για τη Γαλλία υποχώρησε τον Απρίλιο στο 50,5 από 51,8 τον προηγούμενο μήνα. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 50,9 από 52,1 το Μάρτιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί οριακά στο 51,9. Ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε τον Απρίλιο στο 50,3 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v