Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών

Η Moody's αναγνωρίζει μια βελτιούμενη τάση σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές συνθήκες, την ρευστότητα και την κεφαλαιοποίηση, ωστόσο το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εκκαθάριση τραπεζών έχει αυξήσει τα ρίσκα για τους senior unsecured creditors.

Moodys: Αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών

Το outlook του ισπανικού τραπεζικού συστήματος παραμένει αρνητικό, αμετάβλητο από το 2008, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Όπως αναφέρει ο οίκος, αν και αναγνωρίζει μια βελτιούμενη τάση σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές συνθήκες, την ρευστότητα και την κεφαλαιοποίηση, ωστόσο το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εκκαθάριση τραπεζών έχει αυξήσει τα ρίσκα για τους πιστωτές μη εξασφαλισμένους με εξοφλητική προτεραιότητα (senior unsecured creditors).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody's, Alberto Postigo, ο ρυθμός ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του 2014. «Οι συνθήκες αυτές θα θέσουν τα θεμέλια για σταδιακή σταθεροποίηση των οικονομικών θεμελιωδών των τραπεζών σε μια περίοδο 12-18 μηνών, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,2% για το έτος, η οποία θα αυξηθεί στο 1,7% το 2015 – όπως φαίνεται από το θετικό outlook της αξιολόγησης των ισπανικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, ο ρυθμός της ανάκαμψης θα παραμείνει μέτριος τα επόμενα χρόνια καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα διευθετεί το θέμα της μείωσης του υψηλού χρέους του».

Ο οίκος τονίζει επίσης ότι ο τομέας του real estate στην Ισπανία θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος, καθώς η υπερπροσφορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές.

Πάντως, αν και το κλίμα παραμένει δύσκολο, ωστόσο η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη που ξεκίνησε το γ' τρίμηνο του 2013, θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι περαιτέρω υποβαθμίσεις στην πιστωτική ποιότητα των ισπανικών τραπεζών, καθώς θα ανακάμπτουν η απασχόληση και η εγχώρια ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v