Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Εκρηκτική αύξηση στα νέα δάνεια

Η συνολική αξία των νέων δανείων που χορηγήθηκαν τον Ιούνιο ήταν κατά 20% μεγαλύτερη των προσδοκιών. Σε υψηλό 10 μηνών η προσφορά χρήματος Μ2. Οι πιέσεις της κυβέρνησης και η εντεινόμενες προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Κίνα: Εκρηκτική αύξηση στα νέα δάνεια

Η κυβέρνηση του Πεκίνου εντείνει τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και την αποτροπή μίας νέας επικίνδυνης επιβράδυνσης, διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα και ζητώντας από τις τράπεζες να ανοίξουν την στρόφιγγα του δανεισμού.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν την εικόνα της στασιμότητας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι εξαγωγές επιβραδύνονται όπως και η αγορά κατοικιών, που είναι κρίσιμος κρίκος  για την υγεία και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δεσμεύθηκε ωστόσο, ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 7,5% φέτος.

Οι κινεζικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως εργαλείο  εφαρμογής πολιτικής, προχώρησαν τον Ιούνιο στη σύναψη νέων δανείων συνολικής αξίας 1,08 τρισ. γουάν, σχεδόν 20% υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η συνολική προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 14,7% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει την πίστωση και την προσφορά χρήματος σε λογικά επίπεδα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς χρήματος Μ2 κατά 13% φέτος.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση της προσφοράς χρήματος τον Ιούνιο είναι σαφής χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών» υποστηρίζει ο Τιμ Κόντον, της INGBank.

Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες εκτινάχθηκαν κατά 26,1% τον Ιούνιο στα 1,65 τρις. γουάν, αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να στηρίξει την οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v