Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία

Η τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου Gazprom (Gazprombank) αλλά και η Rosneft είναι μεταξύ των εταιρειών για τις οποίες οι ΗΠΑ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον κυρώσεις αποφάσισαν και οι ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν σήμερα τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας σε αυτές τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft, αλλά και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, βάσει των νεών κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές με τον ρωσικό όμιλό.

Η Ουάσινγκτον περιέλαβε επίσης στις κυρώσεις την Gazprombank, την τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου Gazprom, τις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, τον υπουργό Κριμαϊκών Υποθέσεων, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) και έναν σύμβουλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν περιορισμένο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν περαιτέρω το εύρος των κυρώσεών τους και να διευρύνουν τον κατάλογο των Ρώσων που πλήττονται από αυτές, αν το απαιτήσει η κατάσταση.

Προχωρά και η ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και εταιρειών της χώρας αυτής για τον ρόλο τους στην κρίση στην Ουκρανία και παράλληλα να συνθέσουν μία πρώτη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Ρωσία και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον εταιρειών και προσώπων που φέρεται πως υποστηρίζουν ή ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Αναζητούνται οι επίτροποι

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια απόφαση σχετικά με την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, αναβάλλοντας τη διαδικασία αυτή έως ότου συναντηθούν και πάλι στα τέλη του Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v