Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές αναταράξεις απειλούν τις αγορές

«Ευάλωτες» μετά το ράλι βρήκαν τις μετοχές οι διεθνείς εξελίξεις. Στροφή στην «ασφάλεια» του χρυσού και των κρατικών ομολόγων η πρώτη αντίδραση των επενδυτών. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό και ομόλογα.

Γεωπολιτικές αναταράξεις απειλούν τις αγορές

Τα αμυντικά αντανακλαστικά των επενδυτών κινητοποίησε των μπαράζ εξελίξεων στη διεθνή σκηνή. Οι μετοχές υποχώρησαν καθώς η πρώτη αντίδραση ήταν η στροφή στην ασφάλεια του χρυσού και των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης. 

Οι εξελίξεις βρήκαν τα χρηματιστήρια ευάλωτα δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Ο Dow Jones είχε μόλις πετύχει το 15ο ρεκόρ της φετινής χρονιάς.

Το κλίμα ήταν βαρύ χθες από το πρωί μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ανατρέπει τα δεδομένα και η αναζήτηση των ευθυνών (οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται) μπορεί να δώσει νέα τροπή στις εξελίξεις στην περιοχή.

Κερασάκι στην τούρτα η απόφαση των Ισραηλινών να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο δεν αποκλείεται οι πιέσεις να συνεχιστούν.

Την Πέμπτη υπό το βάρος των εξελίξεων:

* Στις ΗΠΑ ο S&P υποχώρησε 1,2% στις 1.958 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, όταν μία μέρα πριν βρέθηκε 5 μονάδες από νέο ρεκόρ.

* Ο δείκτης μέτρησης φόβου VIX σημείωσε αύξηση 36% και οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Απριλίου.

* Στην Ευρώπη ο Eurofirst 300 υποχώρησε 1%, ενώ ο γερμανικός DAX 1,1%.

* Ο χρυσός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς ανέβηκε 17 δολάρια ή 1,4% στα 1.316 δολ. ανά ουγκιά.

* Οι γεωπολιτικές εντάσεις ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου, που ενισχύθηκε 1,82% στα 103 δολάρια το βαρέλι.

* Τα κρατικά ομόλογα με υψηλές αξιολογήσεις επίσης ενισχύθηκαν κατακόρυφα, με το yield στο 10ετές αμερικανικό Treasury (που κινείται αντιστρόφως των τιμών) να υποχωρεί 6 μ.β. στο 2,48%. Το γερμανικό Bund υποχώρησε 5 μ.β. στο αρνητικό χαμηλό του 1,15%. Συνολικά τα yields στα ομόλογα σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη διολίσθησαν σε ιστορικά χαμηλά. Το βρετανικό 10ετές υποχώρησε 6 μ.β. στο 2,59%.

* Στις αγορές συναλλάγματος, το γεν προσέλκυσε αγοραστές με το δολάριο και το ευρώ να υποχωρούν 0,4% έκαστο.

Όπως ήταν αναμενόμενο τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ρωσίας, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί και οι αποφάσεις ΗΠΑ και ΕΕ για νέες κυρώσεις προς την χώρα. Το yield στο 10ετές ομόλογο της Μόσχας επανήλθε πάνω από το 9% για πρώτη φορά σε δύο μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Το ρωσικό credit default swap CDS διευθύνθηκε 29 μονάδες βάσης στις 212 μ.β. σύμφωνα με την Markit.

Ο William Jackson, οικονομολόγος της Capital Economics, σχολίασε στους Financial Times ότι οι πρόσφατες στατιστικές ανακοινώσεις για την Ρωσία είχαν ήδη απογοητεύσει τις ελπίδες για σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας. «Η συνολική επίδραση του νέου κύκλου κυρώσεων μπορεί να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της εύρωστης διεθνούς επενδυτικής θέσης της Ρωσίας, που ανέρχεται στα 150 δισ. δολ. υπέρ της χώρας» σχολιάζει. Τονίζει όμως επίσης ότι η εξωτερική θέση των τραπεζών και των εταιριών είναι πολύ λιγότερο εύρωστη.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν εξωτερικό χρέος περίπου 75 δισ. δολ. που λήγει το επόμενο έτος και η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να παράσχει χρηματοδότηση από τα αποθέματά της για να βοηθήσει στην μετακύλισή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v