Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Σχέδιο των τραπεζών για να γλιτώσει τη χρεοκοπία

Πρωτοβουλία του τραπεζικού κλάδου της Αργεντινής για να μη βυθιστεί η χώρα σε νέα χρεοκοπία. Προτείνει να αγοράσει το χρέος του Μπουένος Άιρες και να αποπληρώσει ο ίδιος τα hedge funds. Φρενίτιδα διαπραγματεύσεων με προθεσμία λίγων ωρών.

Αργεντινή: Σχέδιο των τραπεζών για να γλιτώσει τη χρεοκοπία

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να σωθεί η Αργεντινή από τη χρεοκοπία, ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα hedge funds παραμένουν σε αδιέξοδο. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο σύνδεσμος τραπεζών της Αργεντινής, Adeba, εργάζεται πυρετωδώς σε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο των τραπεζών είναι να αγοράσουν το χρέος αποπληρώνοντας τα hedge funds με τρεις δόσεις μετρητών. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τον Αμερικανό Δικαστή Τόμας Γκριέζα να αναστείλει την απόφαση που απαγορεύει στο Μπουένος Άιρες να πληρώσει την επόμενη δόση των ομολόγων στους πιστωτές που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001. Επίσης, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τις αποπληρώσει σε ομόλογα μετά τον Ιανουάριο. Κι αυτό γιατί βάσει των όρων της αναδιάρθρωσης του 2001, η Αργεντινή δεν μπορεί μέχρι και το τέλος του 2014 να εκδώσει ομόλογα με καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που προσέφερε στους πιστωτές που συμμετείχαν στο κούρεμα.

«Υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα με την Adeba» δήλωσε άλλη πηγή της WSJ σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος μίας τράπεζας ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση του σχεδίου χωρίς να έχει πλήρη εξουσιοδότηση από τις άλλες τράπεζες.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε σήμερα πως η συγκεκριμένη πρόταση από την Adeba είναι ισχυρή» δήλωσε πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις στην αμερικανική εφημερίδα. Το συγκεκριμένο άτομο εξήγησε ότι οι τράπεζες χρειάζεται πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και μετά να λάβουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα αποζημιωθούν πλήρως. Εάν, όμως, το σχέδιο αποδώσει, τότε η Αργεντινή θα έχει πετύχει μία μεγάλη νίκη σε μία υπόθεση που αρκετοί θεωρούσαν χαμένη. 

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές βαίνουν άκαρπες. Η χώρα κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία εάν δεν καταλήξει σήμερα (Τετάρτη) σε συμφωνία με τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2001. Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε τα hedge funds και απαγορεύει στο Μπουένος Άιρες να πληρώσει την επόμενη πληρωμή των ομολόγων που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση, εάν δεν έχει προηγουμένως αποπληρώσει τα hedge funds.

«Ήταν οι πρώτες συζητήσεις που έκαναν ενώπιος ενωπίω οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και ανησυχιών», δήλωσε ο Daniel Pollack, ο μεσολαβητής που διόρισε ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα, ο οποίος είχε αποφανθεί ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να συνεχίσει την εξυπηρέτηση των κουπονιών των αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν δεν αποπληρώσει πρώτα τα hedge funds.

«Τα ζητήματα που χωρίζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν και πότε αυτές θα συναντηθούν (την Τετάρτη)» συμπλήρωσε. Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Axel Kicillof, είχε πει πως οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν χθες Τρίτη, ομάδα επενδυτών-ομολογιούχων που διακρατούν αναδιαρθρωμένα ομόλογα της Αργεντινής ζήτησε από Αμερικανό δικαστή να επιτρέψει μια χρονική παράταση, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ακόμη, οι νομικοί εκπρόσωποι των επενδυτών ζήτησαν από τον δικαστή Τόμας Γκριέζα να επιτρέψει στη χώρα να πληρώσει μέρος των πιστωτών, χωρίς όμως να καταβάλει την πλήρη αποζημίωση σε όλους τους ομολογιούχους. "Αυτό το δικαστήριο μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία μέσω της προσωρινής άρσης της προηγούμενης απόφασης, αλλά και της παράτασης του χρόνου διαπραγματεύσεων", ανέφεραν οι δικηγόροι των πιστωτών.

Επενδυτές και αναλυτές σχολίαζαν ότι το μάκρος των συνομιλιών αποτελεί σημάδι ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αρκετές από τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της χώρας με τον μεσολαβητή τον προηγούμενο μήνα είχαν διακοπεί από τις πρώτες ώρες. Σημειώνεται ότι η Αργεντινή είχε καταθέσει στις 30 Ιουνίου ποσό 539 εκατ. δολαρίων για την πληρωμή μόνο των τοκομεριδίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αλλά ο δικαστής Γκριέζα απαγόρευσε την πληρωμή.

Οι δικηγόροι εκπροσωπούν μεταξύ άλλων τα funds Knighthead Capital Management LLC, Redwood Capital Management LLC και Perry Capital LLC. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι ο δείκτης Merval του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες έκλεισε χθες με άνοδο 6,5%, ενώ στο άνοιγμα κατέγραφε πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v