Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε για Ουκρανία

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Κιέβου, λέει ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. Για "υψηλή πιθανότητα" ρωσικής εισβολής έκανε λόγο το ΝΑΤΟ.

Ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε για Ουκρανία

Ρωσικό κομβόι 280 βαρέων οχημάτων που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε για την Ουκρανία σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar Tass.

«Όλα έχουν συμφωνηθεί με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Business FM.

Της επιχείρησης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λουχάνσκ θα ηγείται ο Ερυθρός Σταυρός, με τη βοήθεια της Ρωσίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε η Ουκρανία.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Βαλερι Τσαλι ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην Ουκρανία σε καμία βοήθεια εάν αυτή συνοδεύεται από τον ρωσικό στρατό ή από μέλη του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών.

Αναφερόμενος στο κομβόι, είπε ότι "το φορτίο θα επαναφορτηθεί σε άλλα οχήματα μεταφοράς (στα σύνορα) από τον Ερυθρό Σταυρό". "Δεν θα επιτρέψουμε καμία συνοδεία από το υπουργείο εκτάκτων αναγκών της Ρωσίας ή από τον στρατό (σε ουκρανικό έδαφος). Τα πάντα θα είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι χθες οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η όποια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου θα είναι«απαράδεκτη και θα παραβίαζε το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας λένε ότι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ, το ένα από τα δύο προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Το NATO υποστηρίζει πως οποιαδήποτε ρωσική ανθρωπιστική αποστολή θα χρησιμοποιείτο ως ένα πρόσχημα για να προστατευθούν οι αντάρτες σε δύο επαρχίες που αποτελούν τη «Νέα Ρωσία», χρησιμοποιώντας έναν όρο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v