Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: «Πολύ κοντά» με Ποροσένκο για λύση στην Ουκρανία

Πιθανή μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Κιέβου-ανταρτών ως την Παρασκευή βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος. Η Μόσχα διέψευσε νωρίτερα ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας για «μόνιμη εκεχειρία». Για κινήσεις τακτικής προειδοποιεί ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Πούτιν: «Πολύ κοντά» με Ποροσένκο για λύση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη πως οι απόψεις του για την εύρεση πολιτικής λύσης στην Ουκρανία είναι «πολύ κοντά» με αυτές του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, προσθέτοντας πως το Κίεβο μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τους αντάρτες ως την Παρασκευή. 

«Οι απόψεις μας για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης, όπως μου φάνηκε, είναι πολύ κοντά» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Πούτιν στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, επιβεβαιώνοντας πως είχε μιλήσει στον Ποροσένκο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ανακοινώσεις

Νωρίτερα η προεδρία της Ουκρανίας είχε ανακοίνωσει ότι οι δυο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία για "μόνιμη εκεχειρία" στην περιοχή Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ- της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έσπευσε να δώσει διαφορετική διάσταση. Υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε βήματα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κατάπαυση πυρός δεν συμφωνήθηκε καθώς «η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης». Κατά τους τελευταίους μήνες άλλωστε, η Μόσχα χαρακτήριζε τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία "εσωτερική υπόθεση" υποστηρίζοντας ότι δεν στηρίζει τους ρωσώφωνους αυτονομιστές.

«Πούτιν και Ποροσέγκο μίλησαν πράγματι για βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε κατάπαυση πυρός μεταξύ των ρωσόφωνων και των ουκρανικών στρατευμάτων. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός γιατί δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ. Πέσκοφ στο πρακτορείο RIA. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε πάντως την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών θετική καθώς συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. «Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν ως προς τους πιθανούς τρόπους να βγούμε από αυτή τη σοβαρή κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε ο κ. Πέσκοφ.

Λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Ποροσένκο άλλαξε τη διατύπωση της ανακοίνωσής του, κάνοντας πλέον λόγο για "καθεστώς εκεχειρίας" και όχι για "μόνιμη εκεχειρία". "Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για καθεστώς εκεχειρίας στο Ντονμπάς. Τα μέρη κατέληξαν σε αμοιβαία κατανόηση για τα βήματα που θα διευκολύνουν την εδραίωση της ειρήνης" αναφέρει η αναθεωρημένη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Reuters δήλωσε πως οι αυτονομιστές επιμένουν στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ειρήνη. Μάλιστα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία παρά τις παραπάνω εξελίξεις στο Ντονέτσκ ακούγονται εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε, το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί», προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής το Σάββατο.

Ομπάμα: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ - Έκκληση για ενίσχυση Ουκρανίας

Έκκληση στο ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε νέα μέλη για να αντιμετωπίσουν την ρωσική επιθετικότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε την Ρωσία για απροκάλυπτη επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γεωργία και Μολδαβία, να ενισχύσουμε και την δική τους άμυνα» πρόσθεσε από την Εσθονία οπού βρίσκεται ο κ. Ομπάμα.

«Και πρέπει να επιβεβαιώσουμε την αρχή που καθοδηγούσε πάντοτε την Συμμαχία μας, πως για τις χώρες που ικανοποιούν τα κριτήρια μας και μπορούν να συνεισφέρουν στην συμμαχική άμυνα, η πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι ανοιχτή» σημείωσε.

Γιατσενιούκ: Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι η καταστροφή της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απέρριψε την Τετάρτη τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου για ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως είναι μια προσπάθεια να παραπλανηθεί η Δύση πριν από τη σύσκεψη του ΝΑΤΟ και να αποφευχθούν νέες κυρώσεις.

«Το πραγματικό σχέδιο του Πουτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να επαναφέρει την Σοβιετική Ένωση» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Αντρέι Γιατσενιούκ. «Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με την Ρωσία - στην Γενεύη, την Νορμανδία, το Βερολίνο και το Μινσκ - αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν απροκάλυπτα από το ρωσικό καθεστώς» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v