Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταρκ: Η ΕΚΤ μετατρέπεται σε «bad bank»

«Το θέμα θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τόσο σοβαρό» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης της ΕΚΤ. Επικίνδυνο το πρόγραμμα ABS.λ Έγινε κατόπιν πιέσεων από Γαλλία και Ιταλία. Δεν θα αποδώσει καρπούς, ενώ υπονομεύει τη φήμη της ευρωτράπεζας.

Σταρκ: Η ΕΚΤ μετατρέπεται σε «bad bank»

Σκληρή κριτική στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι ασκεί ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην μέλος του του εκτελεστικού της συμβουλίου. Ο κ. Σταρκ, ένα από τα επιφανέστερα πρόσωπα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, υποστήριξε πως η ΕΚΤ συσσωρεύει επισφαλή δάνεια και πως η μείωση των επιτοκίων σε νέο ναδίρ δεν θα βοηθήσει στην ενίσχυση του δανεισμού στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,05% και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ABS, ενώ παράλληλα τρέχει το 4ετές πρόγραμμα φτηνών δανείων LTRO για τις τράπεζες.  

Η μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου «θα ήταν γελοία εάν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό» αναφέρει σε άρθρο του στην Handelsblatt. «Η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους με τις αγορές ABS – οιασδήποτε ποιότητας – και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή bad bank». Δήλωσε επίσης, ότι από την στιγμή που στόχος της ΕΚΤ είναι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η μείωση του επιτοκίου δεν μπορεί να θεωρηθεί «συμβολική κίνηση». Τόνισε μάλιστα ότι ο στόχος για αποδυνάμωση του ευρώ ελήφθη κατόπιν πιέσεων από Γάλλους και Ιταλούς πολιτικούς.

«Το μηδενικό επιτόκιο ωστόσο, δεν θα δημιουργήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον δανεισμού και αυτή η αναποτελεσματικότητα – μεταξύ άλλων – θα υπονομεύσει μακροπρόθεσμα τη φήμη της ΕΚΤ» γράφει ο Σταρκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο