Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρεά $150 εκατ. από Ίδρυμα Νιάρχου και David Rockefeller

Το έργο θα προσθέσει στο Rockefeller University δύο στρέμματα στα υπάρχοντα 14 στρέμματα της πανεπιστημιούπολης, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολλών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Δωρεά $150 εκατ. από Ίδρυμα Νιάρχου και David Rockefeller

Ο πρόεδρος του Rockefeller University, Marc Tessier-Lavigne, ανακοίνωσε σήμερα δύο δωρεές (leadership pledges), αξίας $75 εκατομμυρίων έκαστη, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα σηματοδοτήσει την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller στο East River της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Tessier-Lavigne δήλωσε: «Οι δωρεές αυτές, αντικατοπτρίζουν τη μακρόχρονη φιλία του David Rockefeller με τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο και την οικογένειά του. Προς τιμήν των δύο αυτών αξιόλογων ανδρών και της εξαιρετικής τους γενναιοδωρίας, για την οποία είμαστε βαθιά ευγνώμονες, η νέα πανεπιστημιούπολη θα ονομάζεται Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σχεδιασμένο από την Αρχιτεκτονική Ομάδα του Raphael Viñoly, το έργο θα προσθέσει δύο στρέμματα στα υπάρχοντα 14 στρέμματα της πανεπιστημιούπολης κατά μήκος του FDR East River Drive, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία πολλών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, διοικητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινή τραπεζαρία, καθώς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο. Η νέα πανεπιστημιούπολη θα σηματοδοτήσει την ανανέωση των εργαστηρίων, προωθώντας ακόμη περισσότερο την επιστημονική συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίου, και θα παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση της επιστήμης σε ένα ευρύτερο κοινό. Στο πλαίσιο του κατασκευαστικού έργου, το πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τον δημόσιο παραλιακό πεζόδρομο (Εσπλανάδα) που βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας της Νέας Υόρκης, και θα υλοποιήσει σημαντικές επισκευές στον κυματοθραύστη κατά μήκος του ποταμού.

«Ο Σταύρος Νιάρχος και ο David Rockefeller ήταν στενοί φίλοι και θρυλικοί συνεργάτες για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ανηψιός του Σταύρου Νιάρχου, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου. «Συνεργάστηκαν καλά μαζί κατά τον εικοστό αιώνα, και τώρα ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, κατά τον εικοστό πρώτο. Υπό την υποδειγματική ηγεσία του Marc Tessier-Lavigne, το Rockefeller University είναι στην πρώτη γραμμή της βιοϊατρικής έρευνας. Η νέα αυτή δωρεά αποτελεί επένδυση στη μελλοντική ευημερία της κοινωνίας».

«Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο παππούς μου ίδρυσε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Rockefeller University, με στόχο την προώθηση της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας», δήλωσε ο David Rockefeller, ο οποίος διατελεί μέλος της διοίκησης του πανεπιστημίου από το 1940. «Από τότε, οι ανακαλύψεις πολλών από τους διακεκριμένους επιστήμονες του πανεπιστημίου έχουν ενισχύσει σημαντικά τη γνώση, έχουν σώσει αμέτρητες ζωές και έχουν βελτιώσει την υγεία παγκοσμίως. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση του σημαντικού έργου ενός τόσο σπουδαίου οργανισμού».

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller για την πραγματοποίηση αυτού του έργου ανάπλασης, το οποίο θα εξασφαλίσει το μέλλον των επιστημονικών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Russell L. Carson, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου. «Οι δύο αυτές σημαντικότατες δωρεές, μας βάζουν στην σωστή τροχιά για τη δημιουργία μίας νέας πανεπιστημιούπολης που θα επιτρέψει στους ερευνητές μας να παραμείνουν στο προσκήνιο της σημερινής χρυσής εποχής των επιστημονικών ανακαλύψεων».

Ο Δρ. Tessier-Lavigne πρόσθεσε: «Χάρη στα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία επανάσταση στους τομείς της γενετικής, της επιστήμης του εγκεφάλου, της βιολογικής απεικόνισης, της βιολογίας και της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους τομείς όπου οι εξελίξεις κινούνται με ραγδαίο ρυθμό. Έχουμε πλέον τη δύναμη να δώσουμε απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, ως προς την υγεία και τις ασθένειες, κάτι που ήταν αδύνατο πριν από μερικές μόνο δεκαετίες. Η πανεπιστημιούπολη Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus θα φέρει σε επαφή ορισμένους από τους πιο επιφανείς επιστήμονες του κόσμου και θα τους παρέχει τους κατάλληλους πόρους για να προχωρήσουν σε επαναστατικές ανακαλύψεις».

Εκτός από τις ευχαριστίες που εξέφρασε ο Δρ. Tessier-Lavigne προς τους δύο δωρητές, αναγνώρισε επίσης αρκετές ηγετικές μορφές της Νέας Υόρκης, όπως την περιφερειάρχη του Μανχάταν, Gale A. Brewer, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, και τον νυν δήμαρχο, Bill de Blasio.

«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες προς αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους για την ουσιαστική τους υποστήριξη», δήλωσε ο Δρ. Tessier-Lavigne. «Είμαστε επίσης ιδιαίτερα ευγνώμονες προς το μέλος του συμβουλίου μας, κ. Ben Kallos, για την ενεργό συνεργασία του στη διαμόρφωση της νέας πανεπιστημιούπολης τόσο προς όφελος του Rockefeller University όσο και της ευρύτερης κοινότητας της Νέας Υόρκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v