Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Το 2015 θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας

Διέψευσε τις προσδοκίες για νέες κινήσεις ο Ντράγκι, παραπέμποντας την συζήτηση για QE στο επόμενο έτος. Χειρότερες οι τελευταίες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Σε επιφυλακή για τις επιπτώσεις από τις τιμές του πετρελαίου. Κέρδη για ευρώ, απώλειες για ευρωαγορές.

Ντράγκι: Το 2015 θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας

To προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιταχύνει τις τεχνικές προετοιμασίες για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων, δήλωσε  την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα επενεξετάσει στις αρχές του 2015 την εφαρμογή νέων μη συμβατικών εργαλείων. 

«Στις αρχές του επόμενου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την νομισματική τόνωση που έχει επιτευχθεί, την επέκταση του ισολογισμού και το outlook για την σταθερότητα των τιμών και τον πληθωρισμό» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επανεξέταση των μη συμβατικών μέτρων δεν θα γίνει απαραίτητα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά κάποια στιγμή στις αρχές του 2015.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό και ανάπτυξη και τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει τον ευρύτερο αντίκτυπο των τιμών του πετρελαίου στην οικονομία.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στην χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών μέτρων, αν χρειαστεί.

«Επίσης θα επανεξετάσουμε τον ευρύτερο αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου για τις μεσοπρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αν καταστεί απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω τους κινδύνους μια υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στην χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών εργαλείων εντός της δικαιοδοσίας του» σημείωσε ο ίδιος.

Χαμηλότερες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι τα ρίσκα παραμένουν καθοδικά.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με 0,8% το 2014 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,9%. Το 2015 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1% από 1,6% προηγουμένως και το 2016 στο 1,5% από 1,9%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,5% το 2014, στο 0,7% το 2015 και στο 1,3% το 2016. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανέμενε πληθωρισμό 0,6% το 2014, 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016.

Δεν χρειάζεται ομοφωνία για να ξεκινήσει το QE

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα QE. «Χρειαζόμαστε ομοφωνία για να προχωρήσουμε στο QE ή χρειαζόμαστε πλειοψηφία ; Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ομοφωνία. Είναι ένα σημαντικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να λάβει την απαραίτητη στήριξη» επισήμανε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ένα QE μπορεί να είναι επιτυχημένο στην ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν διάφορες εκδοχές ενός QE όσον αφορά το είδος των στοιχείων ενεργητικού που θα αγοράσει η κεντρική τράπεζα. Τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να αποκλειστεί μόνο η αγορά χρυσού και ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν παραβιάζουν την δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

Αλλαγή στην γλώσσα για το μέγεθος του ισολογισμού

Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε μια αλλαγή στη φρασεολογία της ομιλίας του σχετικά με το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ, η οποία όπως τόνισε δεν ήταν «ομόφωνη». Όπως τόνισε η «προσδοκία» ότι ο ισολογισμός θα κινηθεί προς τα επίπεδα των 3 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2012 αντικαταστάθηκε από την λέξη «πρόθεση». Υπογράμμισε ωστόσο, πως η «πρόθεση» δεν πρέπει να συγχέεται με την λέξη «στόχος».

Aν ΣΥΡΙΖΑ και Podemos θέλουν νομισματική χρηματοδότηση η ΕΚΤ δεν μπορεί να το κάνει

Σε ερώτηση για τις πολιτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος τι ακριβώς θέλουν αυτά τα κόμματα από την ΕΚΤ και τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει στην χρηματοδότηση κρατών.

«Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο τι αλλαγές ζητούν ακριβώς από εμάς. Σήμερα εξετάσαμε όλα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ. Μεταξύ αυτών είναι και η αγορά κρατικών ομολόγων. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με νομισματική χρηματοδότηση. Αν αυτό θέλουν, θα ήταν ενάντια στις συνθήκες. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις συνθήκες» τόνισε.

Αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο

Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως στις αγορές, τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Υψηλότερα το ευρώ - Πτώση για μετοχές

Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2375. Απώλειες σημειώνει ο DAX μετά την ομιλία Ντράγκι, καταγράφοντας πτώση 0,6%. 

Κέρδη σημειώνουν τα γερμανικά 10ετη ομόλογα, με την απόδοση στο 0,705%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v