Νορβηγία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στο 1,25%

Στο χαμηλότερο επίπεδο απότο 2009 μειώθηκαν τα επιτόκια της Νορβηγίας. Αιτία η κάθετη πτώση στην τιμή του πετρελαίου που πλήττει την πορεία της νορβηγικής οικονομίας.

Νορβηγία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στο 1,25%

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αιφνιδίασε άπαντες προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας από την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η Norges Bank μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, επίπεδο που είχε μόνο για λίγους μήνες κατά το 2009, στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Oystein Olsen δήλωσε πως «οι προοπτικές για την οικονομία της Νορβηγίας δείχνουν σημαντικά πιο αδύναμες από ότι είχαμε εκτιμήσει παλαιότερα» συμπληρώνοντας πως καταλύτης ήταν η πτωτική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού κατά 43% από τα μέσα Ιουνίου.  

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με την νορβηγική κορώνα να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008 έναντι του δολαρίου, καθώς ο κ. Olsen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων στα επιτόκια της χώρας. Συγκεκριμένα δήλωσε πως μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, τα επιτόκια μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 0,75% και 1,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v