Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Πτώση 4,1% της λίρας έναντι του δολαρίου

Η λίρα υποχώρησε τη Δευτέρα ως και τα 2,393 δολάρια, διαγράφοντας το προηγούμενο χαμηλό του Ιανουαρίου. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων, η μόνιμα επιθετική ρητορική Ερντογάν και οι ανησυχίες των αγορών για απομάκρυνση από την ΕΕ πίσω από την νέα βουτιά του νομίσματος.

Τουρκία: Πτώση 4,1% της λίρας έναντι του δολαρίου

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε την Δευτέρα η τουρκική λίρα, καταγράφοντας απώλειες 4,1%.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε ως και τα 2,393 δολάρια, διαγράφοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του Ιανουαρίου. Στη συνέχεια η τουρκική λίρα περιόρισε τις απώλειες, φτάνοντας στα 2,37 δολάρια.

Η βουτιά του τουρκικού νομίσματος πραγματοποιήθηκε μετά τις εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την σύλληψη πάνω από 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του διευθυντή της εφημερίδας Zaman.

«Η τουρκική λίρα θα έπρεπε να κερδίζει από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο. Αλλά ο συνδυασμός των συλλήψεων δημοσιογράφων, της κριτικής από Ε.Ε. και ΗΠΑ και τις ανησυχίες των αγορών για το τέλος της διαδικασίας εισόδου στην Ε.Ε., μαζί με το μπαράζ δηλώσεων από τον Ερντογάν, οδήγησαν και πάλι το νόμισμα σε βουτιά» ανέφερε αναλυτής της Standard Bank στους F.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v