Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bενεζουέλα: Νέα βουτιά στα ομόλογα

Σε χαμηλό 16 ετών υποχώρησε τη Δευτέρα η τιμή του ομολόγου αναφοράς της Βενεζουέλας λήξεως 2027. Ο Νίκολας Μαντούρο απέδωσε την βουτιά στο «βάρβαρο, ανήθικο αποκλεισμό» από τους οίκους αξιολόγησης.

Bενεζουέλα: Νέα βουτιά στα ομόλογα

Τα ομόλογα της Βενεζουέλας υποχώρησαν σε χαμηλό 16ετών μετά την δήλωση του προέδρου Νίκολας Μαντούρο ότι δεν θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στην βενζίνη και ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα ομόλογα λήξης 2027 υποχώρησαν 8,3% στα 37,825 σεντς το δολάριο, το χαμηλότερο κλείσιμο από το 1998.

Ο κ. Μαντούρο δηλώσε σε διάγγελμα του το Σαββατοκύριακο πως δεν βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι επιδοτήσεις στην βενζίνη και ότι θα κρατήσει την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος στα 6,3 μπολιβάρ το δολάριο για τις εισαγωγές πρώτης ανάγκης.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας, εκτός αν είναι μέρος μιας στρατηγικής για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας, εκτός και αν αποφασίσουμε να μην πληρώνουμε πια στο πλαίσιο μιας οικονομικής στρατηγικής για την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Μαντούρο. «Και αυτή δεν είναι η στρατηγική της οικονομικής σκέψεης που χάραξε ο Ούγκο Τσάβεζ» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαντούρο απέδωσε την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα της χώρας στο «βάρβαρο, ανήθικο αποκλεισμό» από τους οίκους αξιολόγησης, που εκκολάφθηκε από «νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες» οι οποίοι εκδιώχτηκαν από την Βενεζουέλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v