Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BoJ: Σταθερή η πρόοδος της Ιαπωνίας

Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας μετά την τελευταία χαλάρωση της πολιτικής. Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την οικονομία και βλέπει επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό εντός του 2015.

BoJ: Σταθερή η πρόοδος της Ιαπωνίας

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) μετά τις σαρωτικές επεκτατικές κινήσεις των προηγούμενων μηνών, ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ασιατικής οικονομίας, επικαλούμενη την τόνωση των εξαγωγών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (οκτώ προς ένα) να παραμείνει σταθερή η νομισματική πολιτική, περιλαμβανομένου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης .

Η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να αποτραπούν καθοδικοί κίνδυνοι στις τιμές λόγω της υποτονικής ζήτησης ύστερα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης και τη σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Στην Ιαπωνία, η οικονομική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο 2014 (με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9%), ωστόσο  η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς το τέταρτο τρίμηνο. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα αντικειμενικά στοιχεία αρχίζουν να υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν αρχίσει να αποκτούν δυναμική, αναπληρώνοντας μέρος των απωλειών του τρίτου τριμήνου.

Ο διοικητής της BoJ, κ. Χαρουχίκο Κουρόντα επεσήμανε ότι η Ιαπωνία θα πετύχει το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο τον στόχο ενίσχυσης του πληθωρισμού στο 2%. "Καταγράφουμε σταθερή πρόοδο στην αλλαγή του αποπληθωριστικού τρόπου σκέψης του κόσμου" δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Δεν αλλάζει η θέση μας ότι η Ιαπωνία θα πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό κατά το οικονομικό έτος του 2015"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v