Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7ετίας τα deal συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2014

Η αξία των μεγάλων συμφωνιών εκτινάχθηκε το 2014 κατά 47% αγγίζοντας τα 3,34 τρισ. δολ. Ποιοι κλάδοι επηρεάστηκαν περισσότερο.

Σε υψηλό 7ετίας τα deal συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2014

Στο υψηλότερο επίπεδο από την χρηματοοικονομική κρίση εκτινάχθηκαν φέτος οι επιχειρηματικές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς ενισχύθηκαν κατά 47% στα 3,34 τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα megadeals επέστρεψαν με μανία» σχολιάζουν οι Financial Times συμπληρώνοντας πως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η καλή πορεία των αγορών και των χρηματιστηρίων οδήγησαν σε μεγάλες συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα σε ορισμένους κλάδους και κυρίως στην τεχνολογία, τα media και τον φαρμακευτικό κλάδο.

«Το βασικό θέμα φέτος ήταν η ανάγκη μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών να κάνουν συμφωνίες πέρα από τις βασικές τους αγορές. Αυτή η τάση πιθανότατα θα διατηρηθεί και το 2015» εξηγεί ο Wilhelm Schulz της Citigroup.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, ενώ η συνολική αξία των deal αυξήθηκε εντυπωσιακά, ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά μόλις 5% σε ετήσια  βάση, που σημαίνει πως η τάση αφορά ακόμη μόνο τους πολύ μεγάλους ομίλους.

Μεταξύ των τρανταχτών συμφωνιών που ανακοινώθηκαν κατά το 2014, ήταν η εξαγορά της Time Warner Cable από την Comcast έναντι 71 δισ. δολ. και η εξαγορά της Direct TV από την AT&T έναντι 67,2 δισ. δολ. Στον ενεργειακό κλάδο, σημειώθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα με την εξαγορά της Baker Hughes από την Halliburton έναντι 38,5 δισ. δολ. και της καναδέζικης Talisman από την ισπανική Repsol κατά 8,3 δισ. δολ,.

«Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος δεν ήταν μόνο μεγάλες στρατηγικές εξαγορές που αλλάζουν τη δομή των κλάδων, αλλά και η εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία έγινε αυτή η προσαρμογή» εξηγεί ο Michael Carr, της Goldman Sachs και συμπληρώνει: «Αυτό είναι ουσιαστική διαφοροποίηση από την προ κρίσης περίοδο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v