Αποπληθωρισμός το Δεκέμβριο στην ευρωζώνη

Σε καθεστώς αποπληθωρισμού η ευρωζώνη, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009. Στο -0,2% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο λόγω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών. Αυξάνεται η πίεση στον Μάριο Ντράγκι για το Q9. Στάσιμη η ανεργία το Νοέμβριο στην ευρωζώνη.

Αποπληθωρισμός το Δεκέμβριο στην ευρωζώνη

Σε αρνητικά επίπεδα γύρισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,2% το Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση στο -0,1%. 

Η ευρωζώνη εισέρχεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη είχε ενισχυθεί κατά 0,3%. 

Στη διαμόρφωση του δείκτη, κρίσιμη είναι η συμβολή των πετρελαϊκών τιμών, καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα (Δεκέμβριο) οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 6,3%.   

Ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Πολλοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Commerzbank, εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει διευρυμένες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο QE ήδη εντός του Ιανουαρίου.

Στάσιμη στο 11,5% η ανεργία το Νοέμβριο    

Στα επίπεδα του Οκτωβρίου παρέμεινε η ανεργία στη ζώνη του ευρώ το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 11,5% ποσοστό που πάντως είναι 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2013.

Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία ήταν 10% το Νοέμβριο, έναντι 10,1% τον Οκτώβριο του 2014 και 10,7% το Νοέμβριο του 2013.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τη θλιβερή πρωτιά με ποσοστό 25,7% το Σεπτέμβριο και ακολουθεί η Ισπανία με 23,9%. Αντίθετα η Αυστρία έχει μόλις 4,9% και η Γερμανία 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v