Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αρκούδες παίρνουν θέση στον ευρωπαϊκό Νότο

Στοιχήματα πτώσης των μετοχών σε Ιταλία και Ισπανία στη σκιά των σεναρίων για Grexit. Σε ριμπάουντ ποντάρουν οι αισιόδοξοι.

Οι αρκούδες παίρνουν θέση στον ευρωπαϊκό Νότο

Οι επενδυτές αγοράζουν προστασία για να αντιμετωπίσουν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg. Όπως σημειώνει προχωρούν σε ρευστοποιήσεις από ETFs που παρακολουθούν τις μετοχές σε μια στιγμή που το κόστος για κάλυψη έναντι πτώσης (hedging) ανεβαίνει. 

Το κόστος για ποντάρισμα μέσω option σε πτώσης έναντι ανόδου για το iShares MSCI Spain Capped ETF έφτασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο για συμβόλαια στο iShares MSCI Italy Capped ETF αυξήθηκε 27% από τις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο.

Ισπανία και Ιταλία αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο κύμα αντίδρασης στη λιτότητα και τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα αν ο Μάριο Ντράγκι δεν καταφέρει να προσφέρει ένα πακέτο τόνωσης που θα ικανοποιεί τους επενδυτές, σημειώνει ο Max Breier της BMO Capital Markets Corp.

«Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά στην Ελλάδα αυτό μπορεί να σημαίνει προβλήματα στην Ευρώπη και ειδικά την περιφέρεια που πασχίζει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά», σημειώνει ο ίδιος.

Ο FTSEMIB της Ιταλίας και ο IBEX 35 της Ισπανίας είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2012 το τελευταίο τρίμηνο του 2014, χάνοντας πάνω από 5% της αξίας τους. Τα «put» για το ιταλικό ETF ξεπέρασαν τα «call» με 2,73 προς 1, ενώ στο ισπανικό η σχέση βρίσκεται στο 1,88 προς 1. Παράλληλα, οι επενδυτές τραβούν χρήμα από το ιταλικό ETF, συνολικά 550 εκατ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Οι αισιόδοξοι ωστόσο εκτιμούν ότι οι μετοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα ανακάμψουν καθώς οι αποδόσεις υπολείπονται του Stoxx Europe 600 και οι τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, η Ιταλία αναμένεται να βγει από την ύφεση για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ στην Ισπανία η οικονομία ανακάμπτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v