Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Μικρότερη η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ στο 3,5%. Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία των ΗΠΑ, διευρύνοντας την απόσταση από ευρωζώνη και Ιαπωνία. Κίνα και Ρωσία επιβαρύνουν το outlook για τις αναδυόμενες. Θετικός αντίκτυπος από τη βουτιά στο αργό.

ΔΝΤ: Μικρότερη η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2015, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαμηλότερη κατά 0,3% σε σχέση με την εκτίμηση της έκθεσης του Οκτωβρίου. Για το 2016 εκτιμάται στο 3,7%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, η αναθεώρηση για το 2015 αντανακλά την επαναξιολόγηση των προοπτικών της Κίνας, της Ρωσίας, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, καθώς και τη μειωμένη δραστηριότητα σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. 

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που εμφανίζει αύξηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας μετά την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η ανεργία κατέγραψε νέα πτώση. Η ανάπτυξη προβλέπεται να ξεπεράσει το 3% την περίοδο 2015-2016, με την εγχώρια ζήτηση να λαμβάνει στήριξη από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν, κυρίως λόγω των αδύναμων επενδύσεων και του πληθωρισμού. Η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχτεί από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη διολίσθηση του ευρώ. Ωστόσο οι παράγοντες αυτοί θα αντισταθμιστούν από τις αδύναμες προοπτικές στο μέτωπο των επενδύσεων, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να είναι πιο αργή από τις αρχικές εκτιμήσεις: αναμένεται στο 1,2% για το 2015 και στο 1,4% το 2016. 

Στην Ιαπωνία, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης οδήγησε σε τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και η αναβολή της δεύτερης αύξησης του φόρου κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την ώθηση από το φθηνότερο πετρέλαιο, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη το διάστημα 2015-2016.

Στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες αγορές, η πρόβλεψη μένει σταθερή για φέτος: αύξηση ΑΕΠ στο 4,3% το 2015, αλλά 4,7% το 2016, χαμηλότερη από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Η αρνητική αναθεώρηση οφείλεται σύμφωνα με το ΔΝΤ σε τρεις παράγοντες: στη χαμηλότερη ανάπτυξη της Κίνας και στον αντίκτυπο στην αναδυόμενη Ασία, στο πολύ πιο αδύναμο outlook για τη Ρωσία και στις υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τις χώρες με μεγάλη εξαγωγή εμπορευμάτων. 

Ώθηση από τη βουτιά στο πετρέλαιο

Οι αναλυτές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα λάβει ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτή θα αντισταθμιστεί από αρνητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία των επενδύσεων λόγω των χαμηλών προσδοκιών για τις προοπτικές της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Ταμείου, τέσσερις είναι οι βασικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το outlook της οικονομίας διεθνώς από τον Οκτώβριο του 2014:

Πρώτον, οι τιμές του πετρελαίου έχουν βουτήξει 55% από τον Σεπτέμβριο. Η πτώση οφείλεται εν μέρει στην απροσδόκητα αδύναμη ζήτηση σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, αλλά κατά κύριο λόγο είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή.

Δεύτερον, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη αυξήθηκε στο 3,75% το τρίτο τρίμηνο του 2014, από 3,25% το δεύτερο τρίμηνο, δεν περιορίστηκαν οι αποκλίσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Ειδικότερα, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η επίδοση άλλων οικονομιών ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών, ιδίως στην Ιαπωνία. 

Τρίτον, το δολάριο έχει ενισχυθεί 6% περίπου σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, το ευρώ και το γεν έχουν υποχωρήσει περίπου 2% και 8% αντίστοιχα και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν αποδυναμωθεί, ιδίως των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα. 

Τέταρτον, τα επιτόκια και τα spreads έχουν αυξηθεί σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Στις ανεπτυγμένες , οι αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν καταγράψει περαιτέρω πτώση.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΔΝΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v