Marc Faber: «Αυτό είναι το trade του αιώνα»

Το «trade του αιώνα» αποκαλύπτει στο CNBC ο Dr. Doom. Για ποιον λόγο κατηγορεί τις Κεντρικές Τράπεζες και που συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν.

Marc Faber: «Αυτό είναι το trade του αιώνα»

Για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του Marc Faber, του γνωστού Dr. Doom, δεν αποτελεί έκπληξη που η καλύτερη ιδέα του για trade είναι από την πλευρά του short. Το ενδιαφέρον αυτή τη φορά όμως είναι το τι θέλει να σορτάρει.

«Νομίζω πως ο κόσμος θα ξυπνήσει επιτέλους και θα πει ότι αν μπορεί να σορτάρει τις κεντρικές τράπεζες, αυτό θα είναι το trade του αιώνα», δήλωσε ο Faber στο CNBC.

Κατά τον ίδιο, στο τέλος, «οι κεντρικές τράπεζες θα εκτεθούν για τις απάτες που διαπράττουν».

Σύμφωνα με τον Faber, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών έχουν πλουτίσει τους ήδη πλούσιους σε βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών, διότι οι πολιτικές τους για τόνωση της ρευστότητας έχουν δώσει ώθηση στα χρηματοοικονομικά assets και όχι στην πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες –εκτίμηση που έγινε ακόμα πιο αισθητή την περασμένη εβδομάδα όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σόκαρε τον κόσμο και προκάλεσε αναταραχές στα νομίσματα, όταν αποφάσισε να άρει το πλαφόν στην ισοτιμία φράγκου/ευρώ.

«Ποτέ δεν ξέρεις –αυτό είναι το πρόβλημα με τις κεντρικές τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι καθηγητές που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ημέρα στη ζωή τους», σχολίασε.

Προκειμένου να μπορέσει η ιδέα αυτή να γίνει εμπορεύσιμη, ο Faber συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό. «Η άποψή μου είναι ότι όταν τελικά καταρρεύσει η εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες, τότε ο χρυσός έχει εύκολα περιθώριο ανόδου 30% φέτος». Ο ίδιος συστήνει αγορά μετοχών μικρών εταιρειών εξόρυξης χρυσού, θεωρώντας πως είναι «οι μόνες μετοχές που έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου από εδώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v