ΕΚΤ: Εξετάζει πρόταση για αγορές ομολόγων €50 δισ. τον μήνα

Το QE που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που επικαλείται η WSJ. Προβλέπει αγορές ύψους 50 δισ. το μήνα. Δεν θα ξεκινήσουν πριν την 1η Μαρτίου.

ΕΚΤ: Εξετάζει πρόταση για αγορές ομολόγων €50 δισ. τον μήνα

Πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ το μήνα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην Wall Street Journal.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο πραγματοποίησε σύσκεψη την Τρίτη με στόχο να καταλήξει σε μια πρόταση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αποτελέσει την βάση των διαβουλεύσεων του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ δεν θα ξεκινήσουν πριν της 1η Μαρτίου και θα κρατήσουν ως το τέλος του 2016. Σύμφωνα με το πρακτορείο το συνολικό μέγεθος του προγράμματος θα ανέλθει στα 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει προτείνει μηνιαίες αγορές ύψους 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο η πηγή δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη διάρκεια του προγράμματος.

Oι Financial Times μετέδωσαν πως η ΕΚΤ εξετάζει αγορές 50 δισ. ευρώ για ένα με δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να περιμένουν πως ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οίκων το πρόγραμμα αναμένεται να έχει μέγεθος περίπου 500 δισ. ευρώ. 

Την Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Spiegel μετέδωσε πως η ΕΚΤ θα αναθέσει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών τους, με ανώτατο όριο το 20% με 25% του ποσού που κυκλοφορεί στην δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Μάριο Ντράγκι έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων και το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει θα προβλέπει την εγγραφή ενδεχόμενων ζημιών στα βιβλία των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Θετική η αντίδραση των ευρωπαϊκών μετοχών - Αρνητικό γύρισμα για χρυσό

Το ευρώ διολίσθησε κάτω από τα 1,15 δολάρια, προτού ανακάμψει στα 1,164 δολάρια, κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τα δημοσιεύματα. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε μεγάλη πτώση έναντι του ελβετικού φράγκου για να περιορίσει τις απώλειες, στα 0,997 φράγκα.

Η απόδοση του 10ετους γερμανικού ομολόγου κινείται 7 μονάδες βάσης υψηλότερα, οδεύοντας στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι από το Δεκέμβριο του 2013. Πριν την διαρροή σημείωνε άνοδο 5 μονάδων βάσης.

Ο χρυσός περιόρισε τα κέρδη του και καταγράφει πτώση 0,3% στα 1.290 δολάρια. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε ξεπεράσει τα 1.300 δολάρια.

Θετική ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών μετοχών και της Wall Street. Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άλμα 5 μονάδων στις 358 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v