Οι ρωσικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τα «πολύ χειρότερα»

Έκδηλη ήταν στο Νταβός η ανησυχία των Ρώσων για την πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσει που της επέβαλε η Δύση, από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και από την "βουτιά" στο ρούβλι.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τα «πολύ χειρότερα»

Οι τελευταίο έξι μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα... «θερμοί» για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ρωσικό έδαφος, όμως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει.

«Θα δούμε πολύ χειρότερους καιρούς στη Ρωσία. Έγιναν πολλά λάθη. Μπορεί να τελειώσει τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Oleg Deripaska στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της «βουτιάς» στο ρούβλι, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική αναταραχή. Αν και υπάρχει σημαντική ρωσική παρουσία στο Νταβός, δεν είναι τόσο υψηλού προφίλ όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σχολιάζει το CNBC.

«Η Ρωσία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση το 2015. Βλέπουμε μια πτώση μεγαλύτερη του 20% στη ρωσική αγορά. Όμως υπάρχει προοπτική για τη Ρωσία, απλώς θα χρειαστεί λίγο χρόνο για ανακάμψει η χώρα», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan.

Έλλειψη υπάρχει και στις εξωτερικές επενδύσεις στη Ρωσία, καθώς οι δυτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι μπορεί να παραβιάσουν τις τρέχουσες ή μελλοντικές κυρώσεις.

«Δεν επηρεάζει άμεσα τις δραστηριότητές μας. Υπάρχουν ζητήματα με τις πωλήσεις», σύμφωνα με τον Dmitry Konov, διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής εταιρείας επεξεργασίας αερίου SIBUR, η οποία ανήκει εν μέρει στον Gennady Timchenko –που βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπάρχουν ανησυχίες πως ρωσικές επιχειρήσεις με δάνεια από το εξωτερικό μπορεί να έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους, καθώς η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος τα καθιστά πιο ακριβά.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε φάση επιταχυνόμενης απομόχλευσης, όμως η Ρωσία δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και οι τράπεζες δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν», σύμφωνα με τον Konov.

Πάντως, υπάρχει μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να «χτυπήσει την πόρτα» των διεθνών αγορών το επόμενο έτος. Πρόκειται για την διαδικτυακή εταιρεία λιανικών πωλήσεων Ulmart, η οποία είναι «50/50» διχασμένη ως προς το αν θα κάνει την αρχική δημόσια προσφορά της στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη, αργότερα φέτος ή «ενδεχομένως του χρόνου», όπως ανέφερε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dmitry Kostygin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v