Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρης Γεωργιάδης: Στοχεύουμε σε δυο εκδόσεις ομολόγων φέτος

Σε συνέντευξή του ο Χάρης Γεωργιάδης λέει ότι στην οικονομία η χώρα του δεν έχει τίποτα κοινό με την Ελλάδα. Εκφράζει θαυμασμό για την Ιρλανδία κι ελπίζει σε λίγο καιρό να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Χάρης Γεωργιάδης: Στοχεύουμε σε δυο εκδόσεις ομολόγων φέτος

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρει ότι η χώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει από φέτος στην κανονικότητα εκδίδοντας δύο νέα ομόλογα.

Πρότυπο της χώρας, όπως ανέφερε, είναι η Ιρλανδία και όχι η Ελλάδα. «Βρίσκω εντυπωσιακό, ότι η Ιρλανδία αντιμετώπισε μια πολύ σημαντική δυσκολία ... αλλά κατάφερε να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ... και τώρα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.»

Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα, είπε: «Υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά τίποτα παραπάνω.» Ανέφερε μάλιστα ότι η σύνδεση των δύο οικονομιών αφορούσε στον τραπεζικό τομέα, αλλά αυτό τελείωσε πριν από δύο χρόνια.

Ο λόγος που η Κύπρος δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που δεν κατάφερε να περάσει από τη βουλή. Ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε όμως ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες κι έτσι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει κυπριακά ομόλογα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πιθανότατα δε θα χρειαστεί τα τελευταία 2 δισ. ευρώ του προγράμματος για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, σημείωσε.

Προέβλεψε επίσης μικρή οικονομική ανάπτυξη για την Κύπρο στο τρέχον έτος και δήλωσε ότι η Λευκωσία ελπίζει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v