Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόλεμος των... όπλων

Το 2014 η παγκόσμια αγορά των όπλων εκτιμήθηκε στα $64,4 δισ. έναντι 56,8 δισ. το 2013. Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές παραμένουν οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία. Ωστόσο δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τη βιομηχανία όπλων στην Κίνα.

Ο πόλεμος των... όπλων

Ένας βουβός επιχειρηματικός πόλεμος φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την αγορά οπλικών συστημάτων, που η ετήσια αξία της υπερβαίνει τα 64 δισ. δολάρια.

Οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ σίγουρα βρίσκονται στην κορυφή του βάθρου, αλλά από ότι φαίνεται σιγά σιγά αποκτούν έναν ισχυρό ανταγωνιστή: Τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, ως προς την ποσότητα όπλων που εξάγει.

Σύμφωνα με έκθεση των συμβούλων του HIS, φέτος μπορεί το ποσοστό εξαγωγών να πέσει κάπως, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει και τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με βαθμολογία της εταιρίας, οι εξαγωγές ρωσικών όπλων το περασμένο έτος ανήλθαν σε 10 δισ. δολάρια, ανεβαίνοντας κατά 9% σε σύγκριση με το 2013. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών όπλων ήταν η Κίνα (2,3 δισ. δολάρια), η Ινδία (1,7 δισ. δολάρια), η Βενεζουέλα και το Βιετνάμ (από 1 δισ. αντίστοιχα).

Πέρυσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων ήταν η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε περάσει μπροστά από την Ινδία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το περασμένο έτος η παγκόσμια αγορά των όπλων εκτιμήθηκε στα 64,4 δισ. δολάρια σε αντίθεση με 56,8 δισ. δολάρια το 2013.

Μία άλλη έκθεση, αυτή του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, κάνει λόγο για μείωση του τζίρου στη στρατιωτική βιομηχανία της Δύσης και αύξησή του σε Ρωσία και αναδυόμενες χώρες. Το σίγουρο είναι ότι οι πρωταθλητές της βιομηχανίας όπλων παραμένουν σταθερά στο βάθρο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς σχεδόν όλες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη ή τη Ρωσία.

Όμως επιχειρήσεις από άλλες χώρες κάνουν πλέον μια πιο δυναμική εμφάνιση. Εταιρίες από την Τουρκία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη ή τη Νότια Κορέα, ανήκουν πλέον στους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βραζιλία, η Τουρκία ή η Νότια Κορέα, ακολούθησαν μια πολιτική που στήριζε την παραγωγή όπλων στη χώρα τους.

Παρ' όλα αυτά, η εικόνα της βιομηχανίας όπλων δεν φαίνεται να αλλάζει, καθώς τα δύο τρίτα της αφορούν βιομηχανίες όπλων από τις ΗΠΑ ή χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτές καλύπτουν το 84,2% των πωλήσεων όπλων σε όλον τον κόσμο. Η έκθεση του SIPRI διαπιστώνει εντούτοις, μείωση του τζίρου από τις πωλήσεις όπλων για το 2013 κατά 4,5% για 38 αμερικανικές εταιρίες. Αφορούν κυρίως μεγάλα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους, πολεμικά πλοία, τανκ ή αεροπλάνα.

Ο κύριος λόγος της μείωσης των πωλήσεων είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, καλύτερα είναι τα πράγματα για τους Ρώσους που βλέπουν τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν να πληθαίνουν. Μέσα στο 2013, σημειώθηκε αύξηση κατά 20%.

Ο μεγάλος παγκόσμιος άγνωστος παραμένει η Κίνα, η οποία μάλιστα απουσιάζει εντελώς από τη λίστα του SIPRI.

Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τη βιομηχανία όπλων στην Κίνα.

Στην Κίνα κατασκευάζονται όπλα, τόσο για τον αμυντικό τομέα, όσο και για τον εμπορικό τομέα. Εκτιμάται μάλιστα ότι το Πεκίνο δαπανά ετησίως μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων στον κόσμο. Παράλληλα, οι εξαγωγές εκτιμώνται στα 2-3 εκατομμύρια. Η επιλογή του τελικού προορισμού όλων αυτών των όπλων αποτελεί πολιτική απόφαση, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις χώρες που εξάγουν όπλα.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v