Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 6 ετών η ανάπτυξη της Κίνας

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία. Η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και τα σενάρια για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σε χαμηλό 6 ετών η ανάπτυξη της Κίνας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξέλιξη που υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση για το Πεκίνο να βρει νέο μοχλό ανάπτυξης καθώς οι δύο βασικοί άξονες – κατασκευές και μεταποίηση – κατεβάζουν ταχύτητα.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε τριμηνιαία βάση, το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,3%.

Η επιβράδυνση της Κίνας θεωρείται εν γένει αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το οικονομικό και αναπτυξιακό της μοντέλο από τις εξαγωγές και τις ρυπογόνες βιομηχανίες προς την εγχώρια κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ ανακοίνωσε στόχο ανάπτυξης για το 2014 «περίπου στο 7%», επίπεδο που θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να διατηρηθεί ένα επίπεδο απασχόλησης και να αποτραπεί ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πάντως έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκιά της από το Νοέμβριο ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και οι αναλυτές περιμένουν νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και κυρίως μειώσεις στο λόγο υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων. 

«Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε δει, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ήταν τραγικά» δήλωσε ο Qi Yifeng της CEBM Group και συμπλήρωσε: «Εμμένουμε στην άποψή μας ότι θα υπάρξει και άλλη χαλάρωση πολιτικής»

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 10,2% σε ετήσια βάση - που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το Φεβρουάριο του 2006 – ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 10,9%. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5,6% - ο χαμηλός ρυθμός από το Νοέμβριο του 2008 – ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v