Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Άλμα 88% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου

Πάνω από τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν τα κέρδη α΄ τριμήνου της τράπεζας. Υψηλές επιδόσεις στους τομείς wealth management αλλά και investment banking από τη UBS. Προβλέψεις για πρόστιμα εξ' αιτίας της εμπλοκής στη χειραγώγηση αγορών συναλλάγματος.

UBS: Άλμα 88% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου

Άνοδος κατά 88% των κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ανέφερε η UBS - πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές - καθώς το κομμάτι του wealth management της τράπεζας σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από το 2008, ενώ το επενδυτικό τμήμα είχε αυξημένα κέρδη, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας στην αγορά, όπως γράφουν οι Financial Times.

Τα αποδιδόμενα στους μετόχους κέρδη της τράπεζας θα είναι 1,977 δισ. ελβετικά φράγκα για το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τα 1,11 που είχαν αποδοθεί πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Η πρόβλεψη των αναλυτών ανερχόταν στα 1,437 δισ.

«Είμαι ευχαριστημένος για το ότι είχαμε ένα δυνατό τρίμηνο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Sergio Ermotti. «Τα αποτελέσματα δείχνουν τα πλεονεκτήματα μιας στρατηγικής που ορίστηκε νωρίς και εφαρμόστηκε με στόχο την μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας».

Ο τομέας διαχείρισης περιουσίας, βασικότερος πυλώνας της στρατηγικής της τράπεζας που ανακοινώθηκε το 2012, απέφερε προ-φόρων κέρδη ύψους 951 εκ. φράγκων έναντι προσδοκιών για 678 εκ.

Ταυτόχρονα, η επενδυτική τράπεζα της UBS απέφερε 774 εκ έναντι των 467 εκ. φράγκων που προσδοκούσαν οι αναλυτές.

Η UBS ωστόσο ανέφερε ότι πολλές από τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν είναι πιθανόν να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι ο τομέας wealth management θα εξακολουθεί να προσελκύει κεφάλαια και στο δεύτερο τρίμηνο.

«Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, συνεχίζουμε να είμαστε προσηλωμένοι στην πειθαρχημένη εκτέλεση της στρατηγικής μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη επιτυχία και να αποδίδουμε διατηρήσιμα κέρδη στους μετόχους μας», ανέφερε η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση προς τον Τύπο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η τράπεζα εμπλέκεται ακόμα σε πολλές δικαστικές διαμάχες και νομικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και ποινικές έρευνες. Αναμένεται μάλιστα να της επιβληθούν περαιτέρω πρόστιμα εξ’ αιτίας της εμπλοκής της στην χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος. Η τράπεζα αναζητά μια λύση στην υπόθεση αυτή και αναφέρει ότι οι συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο», γράφει το CNBC.

Η UBS τονίζει επίσης ότι και άλλες αρχές είναι πιθανόν να ζητήσουν διακανονισμούς στο εγγύς μέλλον σχετικά με την ίδια υπόθεση. «Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις μας σχετικά με αυτά τα θέματα είναι επαρκής για να καλύψουν τους οικονομικούς όρους τέτοιων διακανονισμών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v