Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Ρωσία μορεί να «πνίξει» την Ουκρανία

Η Ρωσία, κατέχει ομόλογα αξίας $3 δισ που λήγουν τον Δεκέμβριο. Χωρίς συμβιβασμό, το Κρεμλίνο μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, τινάζεται «στον αέρα» το πρόγραμμα του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πώς η Ρωσία μορεί να «πνίξει» την Ουκρανία

Μάχη με όπλο το χρέος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με την ρωσική πλευρά να εμφανίζεται αρνητική σε κάποιο διακανονισμό. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι το χρέος -όπως και το φυσικό αέριο-έχει γίνει ένα απο τα πολλά "εργαλεία" στην ουκρανική κρίση.

Η Μόσχα έχει στην κατοχή της ένα ποσοστό του ουκρανικού δημόσιου χρέους ενώ ταυτόχρονα οι ρωσικές τράπεζες κατέχουν χρέος ουκρανικών επιχειρήσεων. Ετσι, παρά την συμφωνία για κούρεμα του δημόσιου χρέους που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες, η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει ανάλογη ρύθμιση χωρίς να υπάρξουν πολιτικά ανταλλάγματα απο την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, κατέχει ομόλογα αξίας $3 δισ που λήγουν τον Δεκέμβριο. Χωρίς συμβιβασμό, το Κρεμλίνο μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, τινάζεται «στον αέρα» το πρόγραμμα του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τον Μάιο ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους προς τη Μόσχα.

«Έχουμε ήδη πει πως δεν έχουμε την πρόθεση να αναδιαρθρώσουμε το χρέος.» είχε δηλώσει ο Μεντβέντεφ με αφορμή την ψήφιση ενός νόμου απο την Ουκρανία σύμφωνα με τον οποίο η χώρα θα μπορεί να επιβάλλει μορατόριουμ στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας έως την 1η Ιουλίου του 2016. Ο ρώσος πρωθυπουργός είχε δηλώσει επίσης ότι οι ουκρανικές εταιρείες έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά από τις ρωσικές τράπεζες, πολλές εξ' αυτών και με κρατική συμμετοχή: «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ως χώρα να μεριμνήσουμε για αυτά τα χρέη. Είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε τα χρωστούμενα. Οι ρωσικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και των νομικών πιέσεων και των ένδικων μέσων» δήλωσε.

Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ όταν παραχώρησε το τελευταίο δάνειο στο Κίεβο.Η συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές της Ουκρανίας, προβλέπει 20% «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και παράταση των λήξεων κατά τέσσερα χρόνια. Αφορά ομόλογα σε ευρώ, συνολικής αξίας $18 δισεκατομμυρίων, για τα οποία ορίστηκε επιτόκιο 7,75%. Η ουκρανική κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, επικεφαλής των οποίων ήταν η εταιρεία επενδύσεων Franklin Templeton (και κατέχει ομόλογα περίπου $7 δισ.), τους τελευταίους πέντε μήνες.

Πάντως, η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς που αγγίζουν το 55% (στοιχεία Ιουλίου), ενώ η ύφεση φτάνει το 15% (δεύτερο τρίμηνο) με το εθνικό να κατρακυλά.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v