Gross: Προειδοποιεί για αύξηση επιτοκίων από Fed

Η πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι εσφαλμένο στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο «βασιλιάς τον ομολόγων». Εκκληση στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις. Γιατί θεωρεί επικίνδυνα τα μηδενικά επιτόκια.

Gross: Προειδοποιεί για αύξηση επιτοκίων από Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα το 2015, υποστήριξε την Τετάρτη ο Bill Gross, τονίζοντας ότι μια κίνηση τώρα μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές.

Στη μηνιαία έκθεσή του ο «βασιλιάς τον ομολόγων» γράφει ότι η ιδέα ενός επιτοκίου κοντά στο 2% δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί χωρίς να τρομάξει τις αγορές και να προκαλέσει αστάθεια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο 71χρονος Gross προειδοποιεί στην έκθεσή του πως τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών κινδυνεύουν να διαστρεβλώσουν τον καπιταλισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για να επιδιορθωθεί η οικονομία είναι να επενδύσουν οι κυβερνήσεις για να τονώσουν τη ζήτηση.

«Η πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι εσφαλμένο στην παγκόσμια οικονομία», σημειώνει.

«Ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός με τα μηδενικά επιτόκια έχει δημιουργήσει παγκόσμιες ανισορροπίες που βλάπτουν την παραγωγική ανάπτυξη και μαζί με αυτήν την πιθανότητα για την παλιά φυσιολογική ευημερία», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Η χρηματοοικονομική σπονδυλική στήλη της παγκόσμιας οικονομίας είναι τόσο ξεχαρβαλωμένη που χρειάζεται μια μεγάλη αναπροσαρμογή. Στην περίπτωση αυτή ούτε οι καλύτεροι χειροπράκτες δεν θα μπορούσαν να την επιχειρήσουν. Ούτε μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα έκανε κάτι για να την ισιώσει», σημειώνει ο κ. Gross.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v