Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ του 2014

Η αναθεώρηση ακολουθεί σχόλια του Κινέζου υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ θα παραμείνει περίπου στο 7% φέτος και ενδέχεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η Κίνα αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ του 2014

Αναθεώρησε προς τα κάτω το ΑΕΠ της για το 2014 η Κίνα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 7,3% και όχι 7,4%, που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Η αναθεώρηση ακολουθεί σχόλια του Κινέζου υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ θα παραμείνει περίπου στο 7% φέτος -όπως προβλέφθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος- και ενδέχεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Επιπλέον, το χαμηλότερο ΑΕΠ του περασμένου έτους μπορεί να καταστήσει πιο ευνοϊκή τη σύγκριση με το 2015, σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τη Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ ανήλθε το 2014 στα 63,6 τρισ. γουάν (10 τρισ. δολάρια), ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν στα 96 τρισ.

«Η Κίνα αναθεωρεί τα δεδομένα που αφορούν στην ανάπτυξη κάθε χρόνο, αλλά συνήθως είναι προς τα πάνω», τόνισε ο Dariusz Kowalczyk, ανώτατος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής στην Credit Agricole, ο οποίος εξήγησε ότι μία αναθεώρηση της τάξης του 0,1% δεν είναι μεγάλη και δεν λέει πολλά για την κινεζική οικονομία, αλλά πρόκειται για αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το αίσθημα.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Κίνα οδεύει προς την πλέον αργή οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειώσει εδώ και 25 χρόνια, ενώ οι αγορές στην ηπειρωτική χώρα έχουν κατρακυλήσει κατά 40% από τα μέσα Ιουνίου, δημιουργώντας αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v