Στον «πάγο» κράτησε τα επιτόκια η Fed

Σταθερά σε μηδενικά επίπεδα κράτησε τα επιτόκια η Fed, με εννιά ψήφους υπέρ και μία κατά. Ανησυχίες για επιπτώσεις από τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Διατηρεί την εκτίμηση για μία τουλάχιστον αύξηση μέσα στο 2015. Χαμηλώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2016.

Στον «πάγο» κράτησε τα επιτόκια η Fed

Η αύξηση των επιτοκίων πήρε παράταση για τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λόγω ρίσκων από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Την απόφαση στήριξαν εννιά από τα 10 μέλη της Επιτροπής της Fed. Ο Jeffrey Lacker μειοψήφισε, υποστηρίζοντας μια αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 0,5%. 

«Οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις μπορεί να περιορίσουν κάπως την οικονομική δραστηριότητα και ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. 

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι τα ρίσκα για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν ισορροπημένα, αλλά τονίζει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εξωτερικό».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι για να αυξήσει τα επιτόκια «θέλει να δει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά απασχόλησης» και να έχει εύλογη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το 2%. 

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διατήρησε την εκτίμηση για μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2015. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, 13 από τους 17 αξιωματούχους της Fed βλέπουν τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2015, έναντι 15 στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2016

Η Fed προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,1% φέτος, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο. Ωστόσο αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για το 2016 στο 2,3% από 2,5%.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με αργό ρυθμό προς τον στόχο του 2%, παρά την εκτίμηση για μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 4,8% την επόμενη χρονιά. 

Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να αυξηθεί το 2016 στο 1,7%, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. 

Ράλι για treasuries, χρυσό και ευρώ

Με κέρδη αντέδρασε η Wall Street στην απόφαση της Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, με τον Dow Jones να κινείται έως και 150 μονάδες υψηλότερα.

Το ευρώ ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1404.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο περιορίζει τις απώλειες, σημειώνοντας πτώση 0,25% στα 47 δολάρια το βαρέλι.

Άλμα 1% πραγματοποιεί ο χρυσός, στα 1.130 δολάρια ανά ουγκιά, διαγράφοντας πτώση 0,1%.

Ράλι καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να σημειώνει πτώση 9 μονάδων βάσης στο 2,21%.

Υellen: Ολα ανοιχτά τον Οκτώβριο

Η Fed αποφάσισε να περιμένει όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας στο εξωτερικό και του πιο αδύναμου πληθωρισμού, δήλωσε η Janet Yellen στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνδρίασης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

H ίδια τόνισε πως η κεντρική τράπεζα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κίνηση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

«Υπό το φως της αυξημένης αβεβαιότητας στο εξωτερικό και το ελαφρώς πιο αδύναμο μονοπάτι για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή έκρινε κατάλληλο να περιμένει για περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας, για να ενισχύσει την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα προς το 2%», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η κ. Yellen υποστήριξε ακόμα ότι ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων είναι πιο σημαντικός από το πότε θα γίνει η πρώτη κίνηση.

Η επικεφαλής της Fed εξήγησε πως το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, ενισχύει την πεποίθησή της για την αύξηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, γιατί με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η μείωση της ανεργίας δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Ερωτώμενη για το αν αυτοί οι συσχετισμοί ανάμεσα στην ανεργία και τον πληθωρισμό έχουν καταρρεύσει, απάντησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο κοντά στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά και το 2017, αν υποχωρήσει η προσωρινή πίεση από το ισχυρότερο δολάριο. «Αν η αντίληψή μας για τον μηχανισμό του πληθωρισμού είναι σωστή, θα δούμε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v