Ifo: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 105,7 από 107,3 τον προηγούμενου μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 98,8 από 102,3 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Ifo: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ifo. Το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών, λόγω της απότομης πτώσης των προσδοκιών των εταιρειών του κλάδου μεταποίησης.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 105,7 από 107,3 τον προηγούμενου μήνα (και έναντι του 106,7 που ανέμεναν οι αναλυτές), ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 98,8 από 102,3 τον Ιανουάριο και έναντι του 101,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντιθέτως, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 112,9 από 112,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 112,0 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτο σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να υποβαθμιστει η πρόβλεψη που έγινε στο τέλος του έτους για την ανάπτυξη της Γερμανίας, σημειώνοτνας πως αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας. Κατά τους ίδιους, η επίπτωση των κρατικών δαπανών που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση δεν είναι ακόμα γνωστή, ενώ δεν υπάρχει κανένα "φωτεινό σημείο" στην βιομηχανία, με την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές και άλλους παράγοντες να πλήττουν το κλίμα. 

Οι ίδιοι σημειώνουν πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν φαίνεται να οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v