Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόρτα» Ομπάμα στον Ερντογάν

Αν και ο Ερντογάν έχει βρεθεί στο κέντρο του αγώνα κατά του ΙΚ, του συριακού εμφυλίου και της προσφυγικής κρίσης, έχει απομακρύνει τους συμμάχους με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να θεωρηθεί ευπρόσδεκτος, λέει think tank.

«Πόρτα» Ομπάμα στον Ερντογάν

Αν και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον το 2013 ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαινεθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που είχε ανοίξει με τους Κούρδους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τώρα μια διαφορετική υποδοχή όταν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για τη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε αίτημα του Τούρκου προέδρου, που τον προσκάλεσε σε εγκαίνια ενός τζαμιού στο Μέριλαντ το οποίο χρηματοδότησε η Τουρκία. Όπως τονίζει η Wall Street Journal, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν σχεδιάζει να συναντήσει προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποτελεί ζωτικής σημασίας σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος έχει ορίσει πως ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως η απόφαση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί προσβολή καθώς οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν τον Νοέμβριο σε συνεδρίαση της G20 στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει βρεθεί στο κέντρο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, της προσπάθειας να λήξει ο συριακός εμφύλιος και της προσφυγικής κρίσης. Όλα αυτά κατέστησαν τον κ. Ερντογάν ζωτικής σημασίας εταίρο για τους ηγέτες της Δύσης. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει απομακρύνει κάποιους συμμάχους με τις εχθρικές ενέργειες κατά των Κούρδων, που επέφεραν επικρίσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο έχουν εκφράσει ανησυχίες στους Τούρκους ηγέτες σχετικά με τη διαμάχη με τους Κούρδους, που ξεκίνησε και πάλι το περασμένο καλοκαίρι. Αν και η διακυβέρνηση του Ομπάμα στηρίζει τον τουρκικό αγώνα κατά του PKK, αξιωματούχοι ανησυχούν για τη χρήση τανκς και στρατευμάτων κατά των Κούρδων μαχητών.

«Ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει τον πρόεδρο Ερντογάν να δείχνει καλοδεχούμενος», εκτίμησε ο Max Hoffman του Center for American Progress, ενός think tank στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι «η επικρατούσα άποψη αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος διαφθείρει τη δημοκρατία της Τουρκίας για να καλύψει την προσωπική του φιλοδοξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v