Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινέζος μεγιστάνας αγοράζει την Aston Villa

Υπό την ηγεσία του Ξι Ζινπίνγκ η Κίνα επιθυμεί να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο και σχεδιάζει τεράστιες επενδύσεις. Γενικότερα στον αθλητισμό, σκοπεύει να αναπτύξει την εγχώρια αγορά σε πέντε τρισ. γουάν, πέντε φορές όσο είναι τώρα.

Κινέζος μεγιστάνας αγοράζει την Aston Villa

Ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος συμφώνησε να αγοράσει την ιστορική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Aston Villa. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά επενδύσεων Κινέζων στο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ξι Ζινπίνγκ προσπαθεί να καταστήσει την Κίνα παγκόσμια υπερδύναμη στο άθλημα.

Η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το Reuters είναι αξίας 60 εκατ. στερλινών (88 εκατ. δολαρίων), θα καταστήσει τον πρόεδρο του όχι και τόσο γνωστού Recon Group, Xia Jiantong, τον πρώτο άνθρωπο από την ηπειρωτική Κίνα που θα έχει πλήρως στην κατοχή του μια αγγλική ομάδα.

Υπό την ηγεσία του Ξι Ζινπίνγκ, ένθερμου φιλάθλου, η Κίνα έχει θέσει στόχο να κερδίσει κάποια μέρα το Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει σχεδιάσει τεράστιες επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, μεταγραφές παικτών από το εξωτερικό και ομάδες του εξωτερικού.

Γενικότερα, το Πεκίνο σκοπεύει να αναπτύξει την εγχώρια αγορά αθλητισμού σε πέντε τρισ. γουάν (782 δισ. δολάρια) μέχρι το 2025, δηλαδή περίπου πέντε φορές όσο είναι τώρα.

Στο ποδόσφαιρο, οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μια κοινοπραξία με την China Media Capital στην κεφαλή, αγόρασε ένα μερίδιο 400 εκατ. δολαρίων στην Manchester City.

Ωστόσο, η συμφωνία της Aston Villa δεν αποτελεί απλά επένδυση, αλλά ιδιοκτησία 100%. «Η κινεζική ιδιοκτησία θα αποφασίζει πλέον πώς θα διοικείται το club», εξήγησε ο Mark Dreyer, ιδιοκτήτης του ιστότοπου Sports Insider με έδρα το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v