Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γιούνκερ στη Ρωσία και το «αγκάθι» των κυρώσεων

ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία την κίνηση Γιούνκερ, θεωρώντας ότι πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης μπροστά σε μια «επιθετική» Ρωσία. Ωστόσο, οι φωνές εντός της Ε.Ε. για επαναπροσέγγιση Μόσχας-Βρυξελλών πληθαίνουν.

Ο Γιούνκερ στη Ρωσία και το «αγκάθι» των κυρώσεων

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί τη Ρωσία μετά τον Μάρτιο του 2014, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύγκρουση και την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως αναφέρει η EurActiv.gr.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία την κίνηση του Γιούνκερ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης μπροστά σε μια «επιθετική» Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να εξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που εκπνέουν τον Ιούλιο, και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορούν να συνεχιστούν.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έσπευσε να διευκρινίσει χθες ότι η επίσκεψη δεν υπονομεύει την πολιτική κυρώσεων της Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαιερ είπε ότι η αντίσταση των κρατών-μελών εντός της Ε.Ε. να βρεθεί κοινή θέση για το θέμα «έχει αυξηθεί σημαντικά» και ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί φέτος κοινή στάση στο θέμα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξόργισε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα μιλώντας κατά των κυρώσεων και υπογραμμίζοντας ότι η «απομόνωση δεν οδήγησε πουθενά και ότι εν τέλει, ο διάλογος είναι αυτός που έχει σημασία».

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες βγαίνουν στο προσκήνιο και μιλούν ανοιχτά υπέρ της προσέγγισης με τη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr το περασμένο καλοκαίρι, ο επίσης Γερμανός Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Κνουτ Φλέκενσταιν, είχε πει ότι πρέπει βρεθεί λύση με τη Μόσχα, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και ένα χρόνο συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους.

Είχε πει χαρακτηριστικά ότι η καλύτερη τιμωρία για τη Μόσχα θα πρέπει να είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, διότι «χιλιάδες κόσμος θα δει τις ευρωπαϊκές αξίες και αυτό θα βοηθήσει τη συζήτηση στη Ρωσία εσωτερικά».

Η Αθήνα

Προς παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η γραμμή της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στην EurActiv.gr, πριν ακόμη την επίσκεψη Πούτιν, ότι η Αθήνα θα εξετάσει τις δυνατότητες να ξεπαγώσει η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας των Ρώσων που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε.

«Αν αυτό συμβεί για την Τουρκία, την Ουκρανία [...] θα πρέπει να την απελευθερώσουμε και για τους Ρώσους», δήλωσε η πηγή.

Πιέσεις στον αγροτικό τομέα

Δεν πρέπει να λησμονούμε, επίσης, και το τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί η ευρωπαϊκή γεωργία λόγω του ρωσικού εμπάργκου που έχει επιβληθεί στα αγροτικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση της κινεζικής ζήτησης έχει φέρει σοβαρές πιέσεις στους Ευρωπαίους αγρότες.

Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής ομοσπονδίας αγροτών DBV για την περίοδο 2014-2015 που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, το εισόδημα της μέσης φάρμας ήταν μειωμένο κατά 35% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα € 43.300.

Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο εισόδημα ενός μέσου αγρότη ανήλθε στα € 2.500 ή € 30.000 ανά έτος, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Ο Peter Pascher, προϊστάμενος μονάδας της DBV, είπε πρόσφατα στη EurActiv.gr ότι το ρωσικό εμπάργκο είχε πλήξει σοβαρά τον αγροτικό τομέα στη Γερμανία, «άμεσα ή έμμεσα».

Πρόσθεσε ότι είναι ώρα να «ξανασκεφτούμε» τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Μόσχα και να βρεθούν λύσεις σε αυτήν τη σύγκρουση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv.gr είπε ότι η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα των χωρών της Ε.Ε. δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

«Οι κωδικοί που απαγορεύει η Ρωσία αντιπροσώπευαν το 2013, το 74% των συνολικών εξαγωγών μας σε αγροτικά προϊόντα προς τη Ρωσία, η οποία αποτελούσε νούμερο 1 εξαγωγικό προορισμό παγκοσμίως για τα ακτινίδια, τα νωπά ροδάκινα, τις φράουλες, τα κεράσια, τα νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια καθώς και τα λαβράκια».

«Επομένως κάθε προσπάθεια προς επίλυση του προβλήματος είναι απολύτως θεμιτή και επιβεβλημένη».

Πηγή: EurActiv.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v