ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις τιμές καταναλωτή τον Μάιο

Η ανάκαμψη στο πετρέλαιο που οδήγησε υψηλότερα την τιμή της βενζίνης και τα πιο ακριβά ενοίκια ενίσχυσαν τις τιμές καταναλωτή. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο δείκτης έχει ενισχυθεί μόλις κατά 1% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε ετήσια.

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις τιμές καταναλωτή τον Μάιο

Οι αμερικανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο, λόγω των υψηλότερων τιμών στη βενζίνη και τα όλο και πιο ακριβά ενοίκια, σύμφωνα με κυβερνητικό δείκτη που παρακολουθεί το κόστος ζωής.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,3%.

Παρότι το κόστος των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών δεν αυξάνεται πολύ, τα καύσιμα είναι πιο ακριβά εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης ενέργειας ενισχύθηκε κατά 1,2% τον Μάιο, όπως ενημέρωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Τα ενοίκια επίσης εμφάνισαν άνοδο 0,4% τον Μάιο, ποσοστό που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2007 και μετά. Σε ετήσιους όρους, ενισχύθηκαν με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, παρουσιάζοντας άνοδο 3,4%.

Πάντως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει καταγράψει αύξηση μόλις 1% τους τελευταίους 12 μήνες. Το βασικό ποσοστό που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια έχει αυξηθεί με τον πιο απότομο αλλά και πάλι βραδύ ετήσιο ρυθμό του 2,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v