Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ΟΠΕΚ το Σεπτέμβριο

Ο Οργανισμός θεωρεί προσωρινή την πρόσφατη πτώση στις τιμές πετρελαίου. Αναμένεται να προχωρήσει σε ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με την αγορά και την πιθανότητα συνεργασίας με άλλους παραγωγούς για τη σταθεροποίησή της σε υψηλότερο επίπεδο.

Ανεπίσημες διαπραγματεύσεις ΟΠΕΚ το Σεπτέμβριο

Τα μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Αλγέρι τον επόμενο μήνα, ενώ θεωρούν προσωρινή την πρόσφατη μείωση στις τιμές του πετρελαίου, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η προσδοκία για υψηλότερη ζήτηση αργού το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε συνδυασμό με την μείωση στη διαθεσιμότητα, οδηγούν τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα bear market είναι μόνο κάτι προσωρινό και η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά το τελευταίο διάστημα του 2016», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο του ΟΠΕΚ ο Mohammed Al Sada, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ που έχει και την κυλιόμενη προεδρία του Οργανισμού.

Τα μέλη διαρκώς συζητούν αναζητώντας τρόπους ώστε να σταθεροποιήσουν την αγορά, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η πρόσφατη πτώση τιμών δε θα κρατήσει και πως αντανακλά τα πιο αδύναμα περιθώρια στη διύλιση, το πλεόνασμα στα προϊόντα διύλισης και τον αντίκτυπο της βρετανικής απόφασης για Brexit στις αγορές.

Τα σχόλια του Al Sada υπονοούν ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για την πτώση στις τιμές και ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση σε περίπτωση που η αγορά δεν σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τον Robin Mills, διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρίας Qamar Energy.

«Αν πρόκειται να συζητήσουν για οτιδήποτε άξιο ανακοίνωσης στην αγορά, θα πρέπει να είναι μια ιδέα σαν το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου που είχε προταθεί νωρίτερα», εκτίμησε ο Mills.

Πάντως, δύο πηγές από τους κόλπους του ΟΠΕΚ τόνισαν ότι τα μέλη δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για ανανέωση της αποτυχημένης συμφωνίας του Απριλίου με τις χώρες εκτός Οργανισμού για πάγωμα της παραγωγής. Όπως διευκρίνισαν, κατά τη συνάντηση τους στο Αλγέρι οι εταίροι σκοπεύουν να συζητήσουν σχετικά με την αγορά πετρελαίου και μια πιθανή συνεργασία με άλλους παραγωγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v