Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 53,3 ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Σε υψηλό επταμήνου ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη, με τον μεταποιητικό κλάδο να μην δείχνει ακόμα να επηρεάζεται από το Brexit. Αναμένεται δύσκολος Σεπτέμβρης, λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών. "Άλμα" στον τομέα υπηρεσιών της Γαλλίας. Επιβράδυνση της ιδιωτικής δραστηριότητας στη Γερμανία.

Στο 53,3 ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις συνέπειες του Brexit να μην γίνονται ακόμα ορατές, ωστόσο τα ευρωπαϊκά εργοστάσια πιθανότατα θα έρθουν αντιμέτωπα με έναν δύσκολο Σεπτέμβρη καθώς μειώθηκε ο ρυθμός των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στο υψηλό επτά μηνών του 53,3 τον Αύγουστο, από 53,2 τον Ιούλιο, έναντι υποχώρησής του στο 53,1 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντιθέτως, ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 51,8 αυτόν τον μήνα από 52 τον προηγούμενο, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στο 51,5 –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015- έναντι του 52,2 τον Ιούλιο.

Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 53,1 από 52,9 τον Ιούλιο, καλύτερα από το 52,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Markit, Chris Williamson, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ενθαρρυνθούν πως η μεταποιητική δραστηριότητα κινείται σε θετική κατεύθυνση», ενώ ο ίδιος σημειώνει πως η εικόνα είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη για την περιοχή, δεδομένης της απειλής του Brexit.

Καλύτερη του αναμενόμενου η εικόνα στη Γαλλία

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία, η οποία διαμορφώθηκε σε επίπεδα που κατέγραψε για τελευταία φορά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς η άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο PMI έδειξαν αύξηση του δείκτη στο 51,6 από 50,1 τον Ιούλιο, έναντι του 50,4 που περίμεναν οι αναλυτές. Η βελτίωση προέκυψε αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος κινούνταν καθοδικά τους τελευταίους μήνες λόγω πτώσης στον τομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο PMI υπηρεσιών έκανε άλμα στο 52 τον Αύγουστο από 50,5 τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2015 και εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα καταγραφεί στασιμότητα.

Ωστόσο, ο PMI μεταποίησης υποχώρησε σε 48,5 από 48,6 τον Ιούλιο και παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για έκτο συνεχόμενο μήνα, παρότι ο υποδείκτης για την παραγωγή βελτιώθηκε στο 50, σε ένδειξη σταθερών επιπέδων παραγωγής.

Επιβράδυνση στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο συνολικά παρέμεινε εύρωστος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI υποχώρησε σε 54,4 από 55,3 τον Ιούλιο, έναντι του 55 που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία του Markit έδειξαν ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα μετά την άνοδο του Ιουλίου, ενώ και η μεταποίηση έχασε λίγη από τη δυναμική της τον Αύγουστο έπειτα από τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Ο υποδείκτης για την μεταποίησης υποχώρησε στο 53,6, καθώς οι επιχειρήσεις εμφάνισαν πιο αδύναμη ανάπτυξη σε παραγωγή και νέες παραγγελίες, αλλά και επιβράδυνση στις προσλήψεις, ενώ ο υποδείκτης για τις υπηρεσίες μειώθηκε σε 53,3, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v