Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dombret: Να μπει τέλος στην πολιτική στήριξη των τραπεζών

Το μέλος του ΔΣ της Bundesbank τόνισε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες των τραπεζών και πως θα πρέπει να επιτραπεί στον κλάδο να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Dombret: Να μπει τέλος στην πολιτική στήριξη των τραπεζών

Η πολιτική στήριξη για τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Andreas Dombret, ο οποίος συνέκρινε τις τράπεζες με δεινόσαυρους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Οι ανησυχίες για τις γερμανικές τράπεζες εντείνονται, με την Deutsche Bank να αναγκάζεται αυτήν την εβδομάδα να καθησυχάσει τους επενδυτές πως δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια προκειμένου να καλύψει ένα πιθανό πρόστιμο ύψους 14 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, αλλά και για το αν τα χαμηλά επιτόκια «τρώνε» τα κέρδη της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στην Βιέννη, ο κ. Dombret τόνισε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες των τραπεζών και πως θα πρέπει να επιτραπεί στον κλάδο να συρρικνωθεί περαιτέρω.

«Η πολιτική στήριξη για τον τραπεζικό τομέα πρέπει επιτέλους να τελειώσει –κάτι που δυστυχώς έχω δει να γίνεται σε περιορισμένο μόνο σημείο». «Το κρίσιμο είναι πως δεν μπορούμε να διώξουμε τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες του τραπεζικού τομέα μόνο με τη συζήτηση».

Συγκρίνοντας τις τράπεζες με δεινόσαυρους, ο Dombret είπε πως δεν θα πρέπει να ελπίζουν πως το μέγεθος θα τις σώσει από την εξαφάνιση, λόγω απειλών όπως η μείωση του συνολικού ύψους του χρέους της οικονομίας, ο ανταγωνισμός από εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, η γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά επιτόκια.

«Ένα μάθημα από την εποχή των δεινοσαύρων εξακολουθεί να ισχύει σήμερα: το μέγεθος δεν είναι αυτοσκοπός», σχολίασε ο Dombret. «Ούτε είναι το μέγεθος μιας τράπεζας εγγύηση για την επιβίωσή της, ούτε μπορεί το μέγεθος του κλάδου στο σύνολό του να τον προστατεύσει από τις κρίσεις».

Κατά τον ίδιο, η προσπάθεια προσαρμογής στο νέο περιβάλλον μπορεί να μην είναι πάντα αρκετό. «Μέχρι τώρα, έχει δοθεί υπερβολικά μεγάλη έμφαση στην έλλειψη προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων. Ίσως η απάντηση είναι πως ο τραπεζικός κλάδος απλά έχει γίνει υπερβολικά μεγάλος».

Ο κ. Dombret σημείωσε πάντως πως η κατάσταση των Γερμανικών και Αυστριακών τραπεζών δεν αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας, όμως προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους να γίνουν ασφαλέστερες και πιο κερδοφόρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v