Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών UBS και Falcon για το σκάνδαλο 1MDB

Οι ελβετικές αρχές κινούνται νομικά κατά της UBS και πέντε ακόμη τραπεζών. Στη Falcon επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων σε Ελβετία και Σιγκαπούρη, ενώ διετάχθη να σταματήσει τις δραστηριότητες στη δεύτερη. Η Σιγκαπούρη επέβαλε πρόστιμα και σε UBS και DBS.

Στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών UBS και Falcon για το σκάνδαλο 1MDB

Η αρμόδια χρηματοοικονομική αρχή της Ελβετίας τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει «διαδικασίες εκτέλεσης» κατά της UBS, της Falcon και τεσσάρων ακόμη τραπεζών, σχετικά με τον ρόλο τους στο υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς στο επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, 1Malaysia Development Bhd.

Η FINMA έχει βάλει στο στόχαστρο την ίδια την τράπεζα με έδρα στη Ζυρίχη και όχι μεμονωμένα άτομα στη UBS, σύμφωνα με τον Vinzenz Mathys, εκπρόσωπο της ρυθμιστικής αρχής. Όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ανοίγματος ποινικής υπόθεσης κατά της Falcon Private Bank, άλλης ελβετικής τράπεζας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, τονίζει το Bloomberg.

Στην τράπεζα επιβλήθηκε και πρόστιμο 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων από τη FINMA, για ανεπαρκή έλεγχο τραπεζικών συναλλαγών, ενώ η αρχή προειδοποίησε τη Falcon ότι θα χάσει την ελβετική τραπεζική της άδεια αν επαναλάβει παρόμοια αδικήματα. Μετά την επιβολή του προστίμου ήταν που γνωστοποίησε η εισαγγελία ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία της FINMA και ίσως ανοίξει ποινική υπόθεση.

Η ανάληψη δράσης από την πλευρά της Ελβετίας έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Σιγκαπούρης διέταξαν τη Falcon να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη χώρα και της επέβαλαν πρόστιμο ύψους 4,3 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης (3,12 εκατ. αμερικανικά δολάρια).

Η Νομισματική Αρχή της νησιωτικής χώρας επέβαλε επίσης πρόστιμα 1,3 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης στην UBS και ενός εκατ. στην DBS για παρεκκλίσεις στους κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος. Και τα δύο πρόστιμα συνδέονται με το σκάνδαλο του 1MDB.

Σε κάθε περίπτωση, o Ελβετός γενικός εισαγγελέας Michael Lauber είχε προειδοποιήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα για «σοβαρή υποψία» ανάμιξης ελβετικών τραπεζών στην υπόθεση του 1MDB και ενθάρρυνε τους Μαλαισιανούς να συνδράμουν την έρευνά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v