Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Deutsche Bank σήκωσε «κρυφά» 1,5 δισ. από τις αγορές

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η τράπεζα συγκέντρωσε 4,5 δισ. δολάρια από δύο πωλήσεις χρέους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό τονώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά τα γνωστά προβλήματα παραμένουν ενώ παράλληλα πληρώνει και μεγάλα premiums.

H Deutsche Bank σήκωσε «κρυφά» 1,5 δισ. από τις αγορές

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου συγκέντρωσε τρία δισ. δολάρια από πώληση χρέους σε ιδιώτες, η Deutsche Bank μάζεψε άλλο 1,5 δισ., προσφέροντας αποδόσεις παραπάνω από διπλάσιες σε σχέση με το τι πλήρωσε για να δανειστεί πέρυσι.

Η γερμανική τράπεζα πούλησε το χρέος κυρίως στους ίδιους επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογά της την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει την υπόθεση.

Ωστόσο πλήρωσε ελαφρώς χαμηλότερο premium αυτή τη φορά, με τη συμφωνία να τιμολογείται σε 290 μονάδες βάσεις άνω των ορίων αναφοράς για τον δανεισμό, πρόσθεσε. Το premium για την πώληση της 7ης Οκτωβρίου ήταν 300 μονάδες βάσης.

Η προσφορά χρέους ήταν η πρώτη της Deutsche Bank αφότου το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απαίτησε από την τράπεζα να καταβάλει το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων για τις παράτυπες πωλήσεις ενυπόθηκων χρεογράφων.

«Θα ήταν ακριβό για την Deutsche Bank να βγει στη δημόσια αγορά για έκδοση χρέους τώρα, γιατί πρέπει να πληρώσει ένα σημαντικό premium και αυτό μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», εξήγησε ο Ben Sy της JPMorgan Chase. «Η πώληση χρέους σε ιδιώτες δείχνει ότι έχουν ακόμη πρόσβαση στην αγορά για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Η τράπεζα αποφάσισε να εκδώσει αυτό το χρέος έπειτα από αιτήματα από επενδυτές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρει τώρα η εταιρία, τόνισε η πηγή.

«Βραχυπρόθεσμα, είναι καλό για την Deutsche Bank το ότι συγκεντρώνει χρήματα, αν και αναγκάζεται να πληρώσει μεγαλύτερο spread απ' ό,τι θέλει», ανέφερε ο Jonathan Rochford της Narrow Road Capital, συμπληρώνοντας πως «αυτό δίνει στον κόσμο εμπιστοσύνη πως λαμβάνει χρηματοδότηση. Αλλά τα μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν έχουν αλλάξει. Εξακολουθεί να είναι υποκεφαλαιοποιημένη».

Τα χρεόγραφα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων πληρώνουν κουπόνι 4,25% και λήγουν το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v