Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν το passporting

«Απίθανο να συνεχιστεί» το passporting μετά το Brexit, τόνισε ο υπουργός. Το εναλλακτικό σύστημα που εξετάζεται δεν θα είναι «αρκετά καλό» για τα ιδρύματα -καλύτερη μια «υβριδική» εκδοχή. Η Βρετανία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν το passporting

Οι παγκόσμιες τράπεζες πιθανότατα θα χάσουν τα τωρινά τους νόμιμα δικαιώματα να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Mark Garnier. Πρόκειται για την πιο σαφή ένδειξη μέχρι στιγμής για το σκεπτικό της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζει το Bloomberg.

Το passporting, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες με έδρα στο Λονδίνο να προσφέρουν υπηρεσίες οπουδήποτε στην κοινή αγορά είναι απίθανο να συνεχιστεί αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του.

Όπως πρόσθεσε, ένα εναλλακτικό σύστημα που εξετάζεται και το οποίο είναι γνωστό ως «equivalence» (ισοδυναμία) μάλλον δεν θα είναι «αρκετά καλό» για τις τράπεζες.

Ο Garnier, ο οποίος διατελεί και κυβερνητικός απεσταλμένος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, έκανε λόγο αντ' αυτού για μια καλύτερη εκδοχή του συστήματος «equivalence», που θα μπορούσε να έχει καλά αποτελέσματα για τις τράπεζες του Λονδίνου. Το μειονέκτημα είναι πως η Βρετανία μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί όλους τους μελλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ όπως έρχονται απευθείας από τις Βρυξέλλες, εξήγησε.

«Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ειδική υβριδική εκδοχή αυτού, με μια καλύτερη εκδοχή της equivalence ή μια καλύτερη εκδοχή του passporting, τότε αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε», ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου. «Αυτό που δεν προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μπούμε σε ένα υπάρχον ''κουτάκι''. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν αυτό σημαίνει ότι το passporting θα λάβει τέλος, αλλά η ελπίδα είναι να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, απάντησε: «Ακριβώς».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Garnier επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει «εντατικά και γρήγορα» σχέδια επάνω στο τι μορφή συμφωνίας θα επιτευχθεί με την ΕΕ.

«Είναι απόλυτα πιθανό απλά να αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε τους κανόνες της ΕΕ σε σχέση με το χρηματοοικονομικό κανονιστικό πλαίσιο», εξήγησε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι μια νέα συμφωνία θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία του «κατάλληλου διαλόγου» για την επινόηση ενός συστήματος που λειτουργεί τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v