Απροσδόκητη επιτάχυνση σε υψηλά 6ετίας για τον PMI της ευρωζώνης

Οι δείκτες PMI για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα το Φεβρουάριο δείχνουν πως, αν διατηρηθεί το τρέχον momemtum, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να αγγίξει το 0,6% το πρώτο τρίμηνο, τονίζουν οι οικονομολόγοι της Markit.

Απροσδόκητη επιτάχυνση σε υψηλά 6ετίας για τον PMI της ευρωζώνης

Ο ιδιωτικός τομέας και η ανάπτυξη στη μεταποίηση της ευρωζώνης επιταχύνθηκαν απροσδόκητα σε υψηλά σχεδόν έξι ετών το Φεβρουάριο, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας άγγιξε τα υψηλότερά της από τον Αύγουστο του 2007 λόγω της ισχυρής ζήτησης και της αισιοδοξίας για το μέλλον, όπως κατέδειξαν οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI της IHS Markit που δόθηκαν σήμερα.

Ο προκαταρκτικός, σύνθετος PMI για την ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για τη συνολική ανάπτυξη, ενισχύθηκε απότομα σε 56 το Φεβρουάριο, δηλαδή στα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011. Τον Ιανουάριο η μέτρηση είχε διαμορφωθεί σε 54,4, ενώ για το Φεβρουάριο οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση σε 54,3.

Αυτή η ευρεία επιτάχυνση, η οποία έδειξε πως το momentum της Γαλλίας κλείνει την ψαλίδα με της Γερμανίας, υπαινίσσεται ότι αν διατηρηθεί, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να αγγίξει το 0,6% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Markit.

Ο ρυθμός αυτός είναι γρηγορότερος από το 0,4% που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι του Reuters αυτό το μήνα και δείχνει πως η οικονομία βρίσκεται σε καλή υγεία, αψηφώντας τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

«Το αυξημένο momentum οφείλεται στη ζήτηση που ενισχύεται με πιο ισχυρό ρυθμό, αλλά και στο γεγονός πως αυτή η ανάκαμψη γίνεται πιο ευρεία», ανέφερε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος για τις επιχειρήσεις στην IHS Markit.

«Κάτι σημαντικό, βλέπουμε ότι τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και η Γαλλία. Έχει μείνει πίσω στην περιοχή και καθυστερεί την ανάκαμψη της ευρωζώνης εδώ και λίγα χρόνια (…) και υπάρχουν επιτέλους ενδείξεις πως η καθυστέρηση χαλαρώνει», πρόσθεσε ο ειδικός.

Πιο συγκεκριμένα, ο υποδείκτης που μετά την απασχόληση στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 54,3, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Ο προκαταρκτικός PMI για τη μεταποίηση στην περιοχή επίσης σημείωσε άνοδο σε 55,5 από το 55,2 του Ιανουαρίου, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκε σε υψηλά σχεδόν έξι ετών, σε 55,5 από το 55,2 του Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνει το Reuters, η άνοδος υπονοεί πως το πιο αδύναμο νόμισμα βοηθά στην τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Ο προκαταρκτικός PMI για τις υπηρεσίες επίσης βρέθηκε στα υψηλότερά του από το Μάιο του 2011, σε 55,6 από 53,7 τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v