Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ανέκαμψαν το Φεβρουάριο οι πωλήσεις λιανικής

Ο Φεβρουάριος ήταν καλός μήνας για τις πωλήσεις λιανικής, σε ετήσιους και μηνιαίους όρους. Ωστόσο εκτιμάται πως έχουν υποχωρήσει για το πρώτο τρίμηνο, κάτι που δεν έχει γίνει για ημερολογιακό τρίμηνο εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Βρετανία: Ανέκαμψαν το Φεβρουάριο οι πωλήσεις λιανικής

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν ισχυρότερη ανάπτυξη από το αναμενόμενο το Φεβρουάριο, αν και η προοπτική για τους Βρετανούς καταναλωτές παραμένει αδύναμη, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα εκτοξεύτηκε κατά 1,4% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας την άνοδο 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Ωστόσο κατά τους τρεις τελευταίους μήνες -από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο- οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,4%, ποσοστό που αντανακλά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τις αρχές του 2010.

Τα νούμερα προσθέτουν στις ενδείξεις πως τα βρετανικά νοικοκυριά αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση από την άνοδο στις τιμές τροφίμων και καυσίμων, πράγμα που δε βοηθά μια οικονομία που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την καταναλωτική δαπάνη για ανάπτυξη.

Οι πωλήσεις θα καταγράψουν πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2017, εκτός κι αν ο Μάρτιος εμφανίσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τάξης του 3,3%. Και όμως, η τελευταία φορά που μειώθηκαν οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής στη διάρκεια ενός ημερολογιακού τριμήνου ήταν πάνω από τρία χρόνια πριν, επισημαίνει το πρακτορείο.

Το Φεβρουάριο, πάντως, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες, με τα αγαθά των νοικοκυριών να εμφανίζουν άνοδο 3,7% και τα ενδύματα να αυξάνονται 1%.

Σε ετήσιους όρους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ εξαιρώντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενισχύθηκαν και κατά 1,3% στο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v