Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εξαετίας ο PMI της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Στην καλύτερη κατάσταση από την κρίση του 2011 ο PMI στη Γερμανία, ενώ σε υψηλό 70 μηνών κινήθηκε και ο PMI υπηρεσιών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit για τον Μάρτιο.

Σε υψηλό εξαετίας ο PMI της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στο τέλος του α’ τριμήνου, προκειμένου να  ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, παρά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) «σκαρφάλωσε» στις 56,7 μονάδες τον Μάρτιο, από 56,0 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 και υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που ανέμεναν υποχώρησή του στο 55,8.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση σε υψηλό σχεδόν έξι ετών του υποδείκτη τιμών, στις 53,3 μονάδες τον Μάρτιο, εκτιμάται πως θα τύχουν θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να τονώσει τον πληθωρισμό.

«Υπάρχει μια ωραία ευρεία ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, είναι ένας πολύ ισχυρός ρυθμός επέκτασης», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση της ικανότητας των προμηθευτών να αυξάνουν τις τιμές λόγω της ισχυρής ζήτησης. Αν αυτό συνεχίσει να εντείνεται, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο», σχολίασε.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 56,2 από 55,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,5 μονάδες, από 55,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων στον τομέα υπηρεσιών «σκαρφάλωσε» στις 56,2 από 55,6 μονάδες.

Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, το 2011, στο διάστημα αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο στη Γερμανία, αγγίζοντας υψηλό 70 μηνών, στις 57 μονάδες από 56,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης του τομέα μεταποίησης έκανε άλμα στις 58,3 μονάδες, από 56,8 μονάδες προηγουμένως. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στο 0,7%, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Σε υψηλό 70 μηνών και ο σύνθετος PMI στη Γαλλία, ο οποίος άγγιξε τις 57,6 μονάδες, με τον δείκτη PMI υπηρεσιών στις 58,5 μονάδες (υψηλό 70 μηνών) και τον PMI μεταποίησης στις 53,4 μονάδες (υψηλό 2 μηνών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v