Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Στις 25 Μαΐου η απόφαση για παράταση της συμφωνίας

Πρώτη προτεραιότητα του καρτέλ η συμμόρφωση των παραγωγών στα συμφωνηθέντα. Η απόφαση για το αν θα παραταθεί η συμφωνία μπορεί να αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα.

ΟΠΕΚ: Στις 25 Μαΐου η απόφαση για παράταση της συμφωνίας

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία» του ΟΠΕΚ, καθώς το καρτέλ διαπραγματεύεται την εφαρμογή της συμφωνίας-ορόσημο που σχεδιάστηκε για να αναχαιτίσει την υπερπροσφορά πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Sanusi Barkindo.

«Θέτουμε τη διαδικασία εφαρμογής ως πρώτη προτεραιότητα, όπως της αρμόζει, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία μας (…) μπορώ να σας πως είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στην πλήρη συμμόρφωση με τις εκούσιες αποφάσεις που πήραμε και μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς», τόνισε ο γενικός γραμματέας μιλώντας στο CNBC από ένα φόρουμ στο Αμπού Ντάμπι.

Στη διάρκεια του φόρουμ, ο Barkindo υποστήριξε πως οι παραγωγοί πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στο να ισορροπήσουν την αγορά. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η απόφαση για το αν θα παραταθεί η συμφωνία πέραν του Ιουνίου μπορεί να αναμένεται στη συνεδρίαση του καρτέλ στις 25 Μαΐου.

Ο γενικός γραμματέας περιέγραψε την αγορά πετρελαίου ως «εύρωστη» και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν «πολύ ενθαρρυντικά» καθώς περνάει ο καιρός. Επιπλέον επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη συμμόρφωση που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι παραγωγοί τόσο εντός όσο και εκτός του καρτέλ.

Ερωτηθείς για το αν μοιράζεται τις προβλέψεις των Goldman Sachs και Citigroup, για επιστροφή των τιμών του μαύρου χρυσού περίπου στα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, ο Barkindo υποστήριξε πως «βάσει πολιτικής, εμείς στον ΟΠΕΚ δεν παρασυρόμαστε από τις τιμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v