Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Στάση αναμονής στα επιτόκια από ΕΚΤ, SNB

Δύσκολα θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω ισχνής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της.

Citi: Στάση αναμονής στα επιτόκια από ΕΚΤ, SNB
Δύσκολα θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω ισχνής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της.

Ειδικότερα για την ΕΚΤ, μετά και τη διατήρηση των επιτοκίων και τις αναφορές του προέδρου της κ. Τρισέ την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο.

Όπως αναφέρει η Citi, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει ουδέτερη στάση για κάποιους μήνες ακόμη, περιμένοντας την επιβεβαίωση ενός εκ των τριών σεναρίων: Εκτεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, δραματική οικονομική επιβράδυνση ή διατηρήσιμη χαμηλή ανάπτυξη.

Η Citi συνεχίζει να προτιμά το τελευταίο σενάριο, προβλέποντας υποχώρηση του πληθωρισμού προς το 2% μετά το πρώτο τρίμηνο και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% - 0,4%. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φέτος.

Πρόβλεψη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης καταθέτει και το τμήμα ανάλυσης αγορών της Alpha Bank, τοποθετώντας τη χρονικά μετά το α’ εξάμηνο του έτους και σημειώνοντας πως ”η ΕΚΤ διαφαίνεται ότι δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από τον υπέρτατο στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών”.

Αναφορικά με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η Citi σημειώνει πως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ”τόσο σύντομα όσο υπολογίζεται στην παρούσα φάση από την αγορά”.

Ο οίκος πιστεύει ότι η SNB ούτε θα αυξήσει ούτε θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου και οι προβλέψεις της θα δείξουν ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση είναι υπερβολικές.

Σύμφωνα με τη Citi, η μείωση των επιτοκίων θα κριθεί απαραίτητη μόνο εάν η επιβράδυνση κριθεί υπερβολικά έντονη και για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν ενδείξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο