BoE: Σταθερά τα επιτόκια και το QE

Το βασικό επιτόκιο της βρετανικής κεντρικής τράπεζας παρέμεινε στο 0,25%, ενώ διατηρήθηκαν και οι στόχοι για αγορές ομολόγων. Σήμα ότι μπορεί να έρθει γρηγορότερα η αύξηση των επιτοκίων αλλά ερώτημα το Brexit.

BoE: Σταθερά τα επιτόκια και το QE

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε σήμερα τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των αγορών των Gilt, με συνολικό στόχο τα 435 δισ. στερλίνες, αλλά και υπέρ της διατήρησης του στόχου για αγορές εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ.

Ωστόσο η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια πριν τα τέλη του 2019, δηλαδή νωρίτερα από την περίοδο κατά την οποία οι αγορές ανέμεναν δράση από την BoE. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο πληθωρισμός αυξάνεται και η οικονομία θα αναπτύσσεται σταθερά στη διάρκεια των ερχόμενων ετών. Προϋπόθεση βέβαια η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας του Brexit.

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ και αναμένει ρυθμό 1,9% για το 2017, 1,7% για το 2018 και 1,8% για το 2019. Αντίθετα τον Φεβρουάριο είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 2% για φέτος, 1,6% για το 2018 και 1,7% για το 2019.

Με μόνο έναν μήνα μέχρι τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, η BoE προειδοποίησε ότι η βραχυπρόθεσμη πίεση στα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό, η οποία παρατηρείται από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά, θα είναι πιο έντονη απ’ ό,τι προβλέφθηκε τον Φεβρουάριο, με την αύξηση τιμών να αγγίζει το 2,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας έκανε λόγο για πληθωρισμό 2,75% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Η BoE διευκρίνισε ότι οι τελευταίες αυτές προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι «η τροποποίηση στη νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ομαλή».

Βάσει των οικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί από την αρχή του χρόνου, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν δυσκολίες ενόψει της διετούς διαπραγμάτευσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι μια αύξηση στο ξένο εμπόριο και στις επενδύσεις θα αντισταθμίσει την υποχώρηση στην εγχώρια ζήτηση τη φετινή χρονιά. Παράλληλα βλέπει απότομη άνοδο στη μέχρι στιγμής υποτονική ανάπτυξη μισθών, καθώς η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερά της επίπεδα εδώ και μία γενιά.

«Η νομισματική πολιτική ενδέχεται να χρειαστεί κάπως περισσότερη σύσφιξη την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις μας, σε σύγκριση με το πολύ ήπιο μονοπάτι ανόδου που υπαινίσσεται η καμπύλη απόδοσης», ανέφερε η BoE στην ανακοίνωσή της. Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, αμέσως μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της «ομαλής» εξέλιξης της διαδικασίας.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, ο διοικητής της BoE Μαρκ Κάρνεϊ επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να κινηθεί είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v