Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ-Μακρόν: Χρειαζόμαστε σχέδιο θωράκισης της Ε.Ε.

Την ανάγκη για εμβάθυνση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας τόνισαν οι δύο ηγέτες μετά την πρώτη τους συνάντηση. Δήλωσαν ανοιχτοί σε αλλαγή συνθηκών. Έκκληση για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης απηύθυνε ο Μακρόν, χωρίς να υπερασπιστεί τα ευρωομόλογα.

Μέρκελ-Μακρόν: Χρειαζόμαστε σχέδιο θωράκισης της Ε.Ε.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και να κάνουν την ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Γάλλο ομόλογο της.

Η κα. Μέρκελ ανέφερε πως συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν να συνεργαστούν στενά, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η Ευρώπη θα τα πάει καλά, μόνο αν είναι ισχυρή η Γαλλία, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση της με το Γάλλο πρόεδρο. 

Ο κ. Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως ο ίδιος σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Όπως υπογράμμισε, θέλει μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Μακρόν υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ την ιδέα των ευρωομολόγων ή μιας αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης. 

Σε ερώτηση για μια πιθανή αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., η κα. Μέρκελ επισήμανε πως η Γερμανία θεωρεί ότι επί της αρχής είναι εφικτή μια αλλαγή, ενώ ο κ. Μαρκόν απάντησε πως το θέμα δεν είναι «ταμπού» για τη Γαλλία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο