Κομισιόν: Στα σκαριά πρόταση για κοινό ΥΠΟΙΚ και ευρωομόλογα

Εκθεση με προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ιδέα για ένα κοινό προϋπολογισμό, με υπουργείο Οικονομικών και έκδοση ευρωομολόγων.

Κομισιόν: Στα σκαριά πρόταση για κοινό ΥΠΟΙΚ και ευρωομόλογα

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχυριστεί την Τετάρτη πως η ευρωζώνη μπορεί να χρειάζεται ευρωομόλογα και έναν κοινό προϋπολογισμό, σε προτάσεις που θα καταθέσει για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος.

Πηγές του Reuters δήλωσαν πως οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται εδώ και μήνες το σενάριο ενός υπουργού Οικονομικών που θα διαχειρίζεται κοινά έσοδα και δαπάνες, αλλά μετά τη νίκη Μακρόν φαίνεται μια πολύ πιο πιθανή επιλογή.

Η έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη εξετάζει πιθανές μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, μετά την κρατική κρίση χρέους την περίοδο 2010-12.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποστηρίξει πως ενώ κάποια προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για την καλύτερη λειτουργία της νομισματικής ένωσης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το έγγραφο δεν θα παίρνει σαφή θέση για την πορεία που θα ακολουθήσει η ευρωζώνη, αφήνοντας στις κυβέρνησης της Ε.Ε. ποιες ιδέες θα υποστηρίξουν.

Αλλά θα αναφέρει ότι στα τελευταία στάδια της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης, επειδή θα απαιτούνται πολιτικά δύσκολες αποφάσεις και χρονοβόρες αλλαγές σε συνθήκες, το μπλοκ θα μπορούσε να θεσπίσει ένα υπουργείο Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup θα μπορούσε να είναι επικεφαλής του νέου οργάνου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν. Τονίζεται ωστόσο πως ο ρόλος του προέδρου του Eurogroup θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην Κομισιόν.

Το υπουργείο θα διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό που θα έχει σαν στόχο τον περιορισμό των οικονομικών σοκ.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν ο προϋπολογισμός αυτός να λειτουργεί ως ένα ταμείο αντασφάλισης για τα εθνικά ταμεία ανεργίας σε περιόδους οικονομικής κάμψης.

Η χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης θα μπορούσε να προέλθει από τον ESM ή από διαφορετικές πηγές, μεταξύ των οποίων η συνεισφορά ενός μέρος του ΑΕΠ από κάθε χώρα και ο απευθείας δανεισμός από τις αγορές.  Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε επίσης να δανειστεί από ένα ασφαλές ευρωπαϊκό στοιχείο ενεργητικού, ένα ομόλογο που θα αποτιμάται σε ευρώ. Ωστόσο, όπως θα υπογραμμίζει το έγγραφο, το ευρωπαϊκό ασφαλές στοιχείο ενεργητικού μπορεί να περιλαμβάνει πλήρη, μερική ή και καθόλου αμοιβαιοποίηση χρέους. 

Μια άλλη ιδέα που δεν περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι μία ιδιωτική τράπεζα να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και να προχωρήσει στην έκδοση δικών της ομολόγων τα οποία θα «στηρίζονται» στο χαρτοφυλάκιο. 

Ένα τέτοιο χρεόγραφο εγγυημένο με κρατικό χρέος θα είχε δέσμες χαμηλότερης και υψηλότερης εξασφάλισης.

Μια άλλη ιδέα που θα προτείνει η Κομισιόν είναι να μπει τέλος στο καθεστώς μηδενικού ρίσκου που ισχύει για τα κρατικά στο τρέχον ρυθμιστικό τραπεζικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v