Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Εμιράτα χρειάζονται το αέριο του Κατάρ για να… φωτίζεται το Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κόβουν... επιλεκτικά τους δεσμούς με το Κατάρ, της χώρας με τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Εξαρτώνται από το αέριο αυτό για τη μισή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τα Εμιράτα χρειάζονται το αέριο του Κατάρ για να… φωτίζεται το Ντουμπάι

Υπάρχει κάτι στο οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρειάζονται περισσότερο το Κατάρ, απ’ ότι το Κατάρ χρειάζεται τα Εμιράτα: οι αποστολές φυσικού αερίου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένωσαν δυνάμεις με τη Σαουδική Αραβία διακόπτοντας τη Δευτέρα τις οδούς από αέρα, θάλασσα και στεριά, κατηγορώντας το πλούσιο σε αέριο σεϊχάτο πως υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες.

Ωστόσο η χώρα, η οποία εξαρτάται από το εισαγόμενο αέριο για την παραγωγή της μισής από την ηλεκτρική της ενέργεια, απέφυγε να κλείσει τον αγωγό που την προμηθεύει από το Κατάρ, το οποίο έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο.

Χωρίς το αέριο του Κατάρ, οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες του Ντουμπάι θα μείνουν χωρίς ρεύμα, εκτός κι αν το εμιράτο καταφέρει να αντικαταστήσει το καταριανό καύσιμο με πιο ακριβό, υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο του Κατάρ εξακολουθεί να προμηθεύεται ομάδα τόσο στα Εμιράτα όσο και στο Ομάν, μέσω του εν λόγω αγωγού, ενώ, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει την υπόθεση, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή η γραμμή θα διακοπεί.

Η Dolphin Energy με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο διαχειρίζεται τον αγωγό αερίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Η αρχή των Εμιράτων που είναι αρμόδια για τα λιμάνια που παραλαμβάνουν πετρέλαιο, ανανέωσε την Τετάρτη το βράδυ την απαγόρευση στα διεθνή σκάφη να ταξιδεύουν από και προς το Κατάρ, ενώ παράλληλα απαγόρευσαν σε πλοία με σημαία του Κατάρ να εισέρχονται στα λιμάνια των Εμιράτων.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα η λεγόμενη Petroleum Ports Authority είχε αναστείλει τους περιορισμούς για τα διεθνή πετρελαιοφόρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v